Africa de Sud si alte tari din regiune "vor avea in mod clar de suferit daca Europa nu ia masurile adecvate pentru a rezolva criza", a spus Lagarde in timpul unei vizite la Pretoria.

FMI analizeaza revizuirea prognozei de crestere pentru acest an sub nivelul de 4% anuntat in septembrie. Institutia va anunta o noua estimare economica in ianuarie.

Uniunea Europeana este cel mai important partener comercial pentru Africa de Sud. Declinul exporturilor de minereuri si bunuri manufacturate catre Europa a determinat Africa de Sud sa-si reorienteze livarile catre Asia, mai ales catre China si India, dar si catre economii din regiune cu o dezvoltare rapida, precum Nigeria.

Lagarde a avertizat Africa de Sud sa nu renunte la relatiile comerciale cu Europa. "Este destul de dificil sa deschizi comertul, asa ca nu cred ca ar fi intelept sa se renunte la legaturile comerciale dintre Africa de Sud si Europa", a spus seful FMI.

Directorul FMI se afla la a doua vizita in Africa Subsahariana de la preluarea postului anul trecut. In decembrie, Lagarde a vizitat Nigeria si Niger, unde a facut promisiuni similare de a ajuta tarile mici sa faca fata problemelor rezultate din climatul economic nesigur.

Citeste si:

Guvernatorul bancii Elvetiei ramane in functie, dar regreta ca nu a impiedicat tranzactiile sotiei