''O confruntare a strategiilor'' si ''Merkel tot mai izolata in UE''. In acesti termeni descrie presa europeana summitul informal de miercuri seara, la care participa si Traian Basescu.

Austeritatea propovaduita de Merkel e tot mai contestata de lideri care spun ca economia nu poate sa creasca, daca nu cresc si cheltuielile. Dupa summitul G8 de zilele trecute, a fost clar ca la varful Europei bate vantul schimbarii.

"Sunt optimist pentru ca am vazut ce gen de raporturi se pot stabili intre liderii zonei euro, in special odata cu intrarea in joc a presedintelui Hollande", a spus Mario Monti, premierul Italiei.

Asa ca la dineul de lucru de miercuri seara s-au discutat propuneri pentru stimularea dezvoltarii economice in Europa. Angela Merkel insista pentru folosirea instrumentelor deja disponibile, precum fondurile structurale, din care se pot finanta investitii generatoare de crestere economica.

E prea putin, considera Franta si Italia, care aduc din nou in discutie euroobligatiunile. Gratie lor, poate fi ajutata Grecia, dar se poate finanta si un fel de plan Marshall european, cu investitii in infrastructura europeana.

"In pachet vor fi euro-obligatiunile si nu sunt singurul care sustine ideea, am avut confirmarea aici, la G8", a spus Francois Hollande, presedintele Frantei.

Germania
ramane cam singura care se opune ideii, insa in Consiliul European deciziile nu se pot lua fara acordul sau.

Alte propuneri pentru stimularea economiei sunt majorarea capitalului Bancii Europene de Investitii si taxa pe tranzactiile financiare. Si presedintele Traian Basescu a plecat la summit cu propuneri foarte precise pentru stimularea cresterii economice: ridicarea completa a restrictiilor de munca pentru cetatenii noilor tari membre.

Analistii au asteptari mari, dar sperante putine de la reuniunea informala din aceasta seara.

"Speranta mea este sa se puna la punct un plan economic major cu efectul unei lovituri de tun, pe care sa-l lanseze in iunie. Iar temerea mea e ca ne vor prezenta o supa reincalzita cu lucruri pe care ni le-au mai spus altadata si nimic convingator", Hans Martens, directorul centrului de Politici Europene.

In privinta Greciei, mare lucru nu se poate face inainte de alegerile din 17 iunie.

Summitul informal va consta intr-un dineu al sefilor de state si de guverne din Uniunea Europeana si are rolul sa pregateasca reuniunea oficiala din 28-29 iunie, dedicata cresterii economice.

"Ideea nu este, in acest stadiu, de a trage concluzii sau de a lua decizii, ci de a pregati politic, in cea mai buna maniera posibila, deciziile de la sfarsitul lui iunie", a explicat presedintele UE, Herman Van Rompuy, in scrisoarea de invitatie prezentata luni presei.

Van Rompuy a dat ca exemplu si subiecte mai dificile, precum taxa pe tranzactiile financiare, sau masuri pentru favorizarea mobilitatii fortei de munca in Europa.

Eurobondurile sunt, in opinia lui Van Rompuy, "un subiect al viitorului, nu al prezentului", a spus o sursa diplomatica.
Un alt diplomat a spus ca in privinta Greciei nu se poate face mare lucru inainte de alegerile din iunie, care ar putea aduce la guvernare partide care se opun masurilor de austeritate din programul de salvare, cu riscul iesirii tarii din zona euro.

La reuniune este abordata si problema Spaniei, unde situatia bancilor este din ce in ce mai grava.