Este pentru prima oara cand liderii statelor din G20 publica un plan de actiune cu angajamente nationale specifice, destinat sustinerii cresterii si echilibrarii economiei mondiale.

Participantii au apreciat totodata decizia Italiei de a permite monitorizarea de catre Fondul Monetar International si Comisia Europeana a programului de reforme economice, in comunicatul final al summit-ului de la Cannes.

Liderii celor 20 de state dezvoltate si emergente au adoptat un limbaj mai hotarat in privinta pietei valutare, fata de alte reuniuni, convenind sa accelereze politicile de liberalizare a ratelor de schimb. China a fost mentionata pentru prima oara in acest context.

Autoritatile de la Beijing sunt supuse de mult timp presiunilor din partea natiunilor occidentale pentru a permite un curs mai liber al yuanului, dar au refuzat sa cedeze acestor cereri.

Comunicatul nu critica China, dar face o legatura clara intre aceasta tara si obiectivul G20 de a face ratele de schimb mai flexibile.

"Ne afirmam angajamentul de a progresa mai rapid spre sistemele valutare determinate de piata si de crestere a flexibilitatii ratelor de schimb, pentru a reflecta fundamentele economice si a evita devalorizarea monedelor din motive de concurenta", scrie in comunicat.

In planul de actiune destinat stimularii cresterii economice si pietei muncii, G20 saluta determinatea Chinei de a creste flexibilitatea ratei de schimb valutar, in conformitate cu fundamentele pietei, precum si recentele schimbari din regimul valutar al Rusiei.

Statele Unite s-au angajat sa inscrie datoriile pe un trend descendent in raport cu Produsul Intern Brut cel mai tarziu pana la jumatatea acestui deceniu.

Economiile emergente si Germania au promis ca aplice masuri de stimulare a cererii interne pentru sustinerea cresterii economice, solicitate de mult timp de Statele Unite si Marea Britanie.

Presedintele francez Nicolas Sarkozy, care are in fata o campanie electorala dura in 2012, spera sa foloseasca presedintia G20 pentru a impune o regandire ambitioasa a sistemului monetar global.

El a fost insa nevoit sa isi restranga ambitiile din cauza agravarii crizei datoriilor din zona euro, care ameninta sa readuca in recesiune economia mondiala.

Banca Centrala Europeana (BCE) a redus joi dobanda de politica monetara pentru prima oara in peste doi ani, avertizand ca zona euro ar putea intra intr-o recesiune moderata in ultima parte a acestui an.

Cu o zi inainte, Rezerva Federala a Statelor Unite a redus estimarile privind cresterea economiei americane, cea mai mare din lume.

"De la ultima noastra reuniune, redresarea globala a incetinit, in special in economiile avansate, lasand somajul la nivele inacceptabile", potrivit comunicatului in care se arata ca tensiunile de pe pietele financiare au crescut in mare parte din cauza riscurilor suverane din Europa.

In domeniul reglementarilor, G20 a reafirmat angajamentul asumat prima oara la un summit de la Washington, in perioada de varf a crizei financiare din 2008, de a asigura ca toate pietele financiare, produsele si participantii sunt supravegheati si supusi reglementarilor.

Fondul de Stabilitate Financiara (FSF), organism infiintat in 2009 pentru reevaluarea reglementarilor internationale, a publicat la summit o lista de 29 de banci de importanta sistemica si a anuntat reguli mai stricte privind nivelul capitalului si masuri prin care nicio institutie de credit sa nu fie considerata "prea mare pentru a cadea".

Summit-ul a fost umbrit de furtuna politica din Grecia, unde parlamentarii trebuie sa isi exprime votul de incredere pentru guvernul premierului George Papandreou.

La doi ani de la declansarea crizei datoriilor din zona euro, un alt mare motiv de ingrijorare este Italia, unde increderea in capacitatea premierului Silvio Berlusconi de a tine sub control datoriile uriase ale statului este in scadere puternica.

Berlusconi a acceptat la summit sa permita FMI si Comisiei Europene evaluarea trimestriala a programului de reforme menit sa echilibreze bugetul.

Citeste si:

Sperante risipite. Merkel: G20 nu a reusit un acord privind majorarea resurselor FMI

Inca 4.000 de romani au intrat in statistici in octombrie. Rata somajului, foarte aproape de 5%