Traian Basescu a declarat ca este pentru prima data dupa Revolutie cand un premier isi asuma atributii ale presedintelui fara a avea mandat, el precizand ca Romania este reprezentata nelegitim la Consiliul European. 

Traian Basescu a mai spus ca statul de drept este pus sub semnul intrebarii prin atitudinea de miercuri a premierului si prin pozitiile si presiunile USL, inclusiv ale ministrului Titus Corlatean, la adresa justitiei.

Seful statului a afirmat ca ministrul Marga i-a transmis in scris ca "din dispozitia premierului" nu a trimis la Bruxelles delegatia comunicata de Cotroceni, Basescu precizand ca dupa decizia CC a mai trimis de doua ori miercuri seara componenta si la MAE si la premier.

De asemenea, presedintele a spus ca la ora 12.00 premierul Victor Ponta i-a dat telefon pentru a-i cere sa ii dea mandat pentru Consiliul European.

Intrebat daca va depune plangere penala impotriva premierului Victor Ponta, Traian Basescu a raspuns: "Niciodata! Nu este treaba mea si va rog sa nu-mi atribuiti niciun fel de intentie din acest punct de vedere". 

Premierul Victor Ponta a declarat ca a discutat miercuri seara si joi dimineata cu presedintele Traian Basescu despre participarea la CE si ca "ramasese" sa aiba o intalnire cu seful statului chiar la Bruxelles.

Ponta a adaugat ca va incerca pe cale institutionala sa rezolve conflictul.

Curtea Constitutionala a decis, miercuri, cu majoritate de voturi, ca presedintele Romaniei participa la reuniunile Consiliului European, in calitate de sef al statului, aceasta atributie putand fi delegata de catre acesta, in mod expres, prim-ministrului. 

Dupa decizia de miercuri a CC, premierul Victor Ponta a declarat ca va merge, "evident", la Bruxelles, la Consiliul European.