Liderii Uniunii Europene au convenit in octombrie ca Banca Centrala Europeana sa devina principala autoritate de reglementare a bancilor din zona euro, cel mai devreme la 1 ianuarie. Acesta va fi practic primul pas catre o uniune bancara. 

Marea Britanie a anuntat insa ca nu va participa si negociaza pentru mentinerea influentei Londrei pe piata financiara comunitara. 

Miercuri seara, premierul David Cameron a pierdut un vot in Camera Comunelor, privind contributia tarii la bugetul UE, ilustrand diviziunile din Marea Britanie legate de parteneriatul european, informeaza Mediafax

Pericolul formarii unei uniuni bancare care sa nu includa Marea Britanie este ca influenta acestei tari in stabilirea agendei comunitare sa fie slabita, pe masura ce BCE va capata mai multe prerogative, considera bancherii. 

Tranzactiile in euro, concentrate in prezent la Londra, ar putea sa se orienteze catre Frankfurt sau Paris si sa fie reglementate de BCE, a declarat Thomas Huertas, fost reprezentant britanic in Autoritatea Bancara Europeana. 

"Daca va fi o uniune bancara europeana fara Marea Britanie atunci va fi afectat statutul de centru financiar al Londrei", a declarat Jay Ralph, membru in board-ul Allianz, cel mai mare asigurator din Europa. 

Londra este cel mai mare centru pentru tranzactii valutare, imprumuturi bancare transfrontaliere si tranzactii cu instrumente derivate. Aici opereaza 251 de banci straine si mai multe companii internationale decat in oricare alt centru financiar, inlusiv New York si Frankfurt, potrivit organizatiei bancare TheCityUK.