Anuntul Agentiei Nationale de Integritate (ANI) a fost transmis miercuri dimineata, la cateva ore dupa ce Andreea Paul Vass a anuntat ca refuza nominalizarea pentru postul de ministru al Economiei, din motive personale, scrie Mediafax.

ANI sustine ca Marioara Vass, consilier local in cadrul Consiliului Local al comunei Bobota, judetul Salaj, a incalcat regimul juridic privind conflictul de interese in materie administrativa si penala, intrucat a incheiat doua contracte in valoare de 21.180 de lei, intre SC MAVAS M&G SRL, societate in cadrul careia detine calitatile de administrator si asociat unic, si doua unitati de invatamant prescolar.

Finantarea acestor contracte a fost asigurata din bugetul initial al comunei Bobota pe anul 2010, acesta fiind suplimentat ulterior, iar Marioara Vass a participat, in calitate de consilier local, atat la procesul de decizie privind adoptarea bugetului local pe anul 2010, cat si la suplimentarea ulterioara a acestuia, se arata intr-un comunicat de miercuri al ANI.

Evaluarile in cazul Marioaraei Vass au inceput in 5 iulie 2011, aceasta fiind informata despre inceperea procedurii de evaluare in 12 august 2011 si 9 ianuarie 2012. Marioara Vass a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, a precizat ANI.

Agentia Nationala de Integritate a sesizat Parchetul de pe langa Curtea de Apel Cluj sa faca cercetari in cazul Marioarei Vass privind posibila savarsire a infractiunii de conflict de interese. De asemenea, ANI a dispus initierea demersurilor in vederea anularii contractelor incheiate cu incalcarea prevederilor legale privind conflictul de interese.

"Complementar, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat nerespectarea regimului juridic al conflictului de interese constituie temei pentru eliberarea din functie, precum si interdictia de a mai ocupa o functie sau o demnitate publica pe o perioada de 3 ani de la data ramanerii definitive a raportului, ori, dupa caz, constituie abatere disciplinara si se sanctioneaza potrivit reglementarilor aplicabile demnitatii si functiei respective", se mai arata in comunicatul ANI.

Potrivit articolului 2531 din Codul Penal al Romaniei, "conflictul de interese consta in indeplinirea, in exercitiul atributiilor de serviciu, a unui act ori participarea la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, sotul sau, o ruda ori un afin pana la gradul II inclusiv".

De asemenea, potrivit prevederilor Legii 161 din 19 aprilie 2003, "prin conflict de interese se intelege situatia in care persoana ce exercita o demnitate publica sau o functie publica are un interes personal de natura patrimoniala, care ar putea influenta indeplinirea cu obiectivitate a atributiilor care ii revin potrivit Constitutiei si altor acte normative".

Andreea Paul Vass a anuntat, marti seara, ca a refuzat nominalizarea pentru portofoliul Economiei, mentionand ca "argumentele sunt in primul rand personale" si ca le multumeste colegilor din PDL pentru increderea acordata.

"Nu am de gand sa fac rabat de la drumul meu echilibrat. Toate la timpul lor", a spus Vass, intr-o interventie telefonica la Realitatea TV.

Ea le-a transmis multumiri colegilor din PDL care au desemnat-o si a subliniat ca decizia de a refuza nominalizarea tine de argumente personale. "Le multumesc tare, tare mult colegilor din PDL care si-au pus increderea in mine", a mai spus Vass, refuzand sa faca alte precizari.

Andreea Paul Vass, Gabriel Berca, Cristian Petrescu, Alexandru Nazare, Stelian Fuia, Catalin Baba, Razvan Mustea, Claudia Boghicevici si Bogdan Dragoi sunt propunerile PDL pentru ministri in Cabinetul Ungureanu, au declarat, marti, pentru Mediafax, surse din partid.

Conform surselor citate, Andreea Paul Vass a obtinut cel mai mic numar de voturi in Colegiul Director al PDL, dintre persoanele propuse de partid ca ministri in Cabinetul Ungureanu.

Potrivit gandul.info, in principiu, liderii PDL nu au avut mari obiectii in privinta noilor ministri, singura problema fiind in cazul Andreei Paul Vass, propusa de Emil Boc, pentru a-i lua locul lui Ion Ariton. "Ce sa caute la Economie cand nu stie care este diferenta dintre watt si volt", ar fi comentat un lider PDL nemultumit.