Managerii din industria prelucratoare preconizeaza, pentru urmatoarele trei luni, o crestere moderata a volumului productiei (sold conjunctural +15%), conform datelor de la INS.

Ei sunt optimisti si in privinta salariatilor, soldul conjunctural fiind de +3% la intreprinderile mari, cu cel putin 500 de salariati.

Mai mult, managerii marilor companii sustin ca, in urmatoarele trei luni, se vor fabrica mai multe autovehicule, remorci si semiremorci, calculatoare si produse electronice.

Dar si preturile produselor industriale vor creste in urmatoarea perioada, potrivit prognozelor managerilor (sold conjunctural +16%).

Si in sectorul constructiilor, se va inregistra in urmatoarele trei luni o crestere moderata a volumului de productiei si o relativa stabilitate a stocului de contracte si comenzi.

In ceea ce priveste comertul cu amanuntul, managerii au estimat o relativa stabilitate a activitatii economice pentru urmatoarele trei luni. Potrivit acestora, preturile de vanzare cu amanuntul se vor majora.

In plus, cifra de afaceri din sectorul serviciilor va ramane stabila in urmatoarea perioada (sold conjunctural +4%), iar preturile de vanzare sau de facturare a prestatiilor vor avea o tendinta de crestere moderata (sold conjunctural +11%).

NOTA: Soldul conjunctural indica perceptia respondentilor asupra dinamicii unui fenomen, dar nu trebuie confundat cu intensitatea cresterii sau scaderii valorii unui indicator statistic. Acesta se obtine ca diferenta intre procentajul celor care au ales varianta pozitiva a fenomenului si procentajul celor care au indicat varianta negativa.