La ferma domnului Marcel, 600 de miei zburda, inca, voiosi prin tarcuri.

"Va fi mai scump, intuim, cu 2, poate chiar 3 lei fata de anul trecut", spune Horst Schmidt, crescator de oi.

"Undeva in viu, undeva la 15 lei kg, iar carcasa de Pasti la 25 de lei kg",
precizeaza si Marcel Andrei, presedinte al Asociatiei Crescatorilor de Ovine.

Asta inseamna cu 10% mai mult, fata de aceeasi perioada din 2011. Iar crescatorilor nici prin cap nu le trece sa lase din pret.

"E tot iarna, uite, tot ingheata, nu avem nutret, nu avem bucate, tot cumparam", spune si Alexandru Clapa, crescator de oi.

Ce nu vind, dau la export. Arabii, turcii dar si vesticii Europei se dau in vant dupa carnea frageda a mieilor crescuti pe pasunile noastre. Acolo risca sa ajunga si Vasilica, un mielut autohton de o luna. 

Nu exista paste fara miel, dar nici fara branza, legume sau verdeturi. Orice gospodina stie ca are nevoie pe marar, patrunjel, usturoi si ceapa verde, plus ridichi sau salata.

Sa nu uitam desigur de oua. "Daca oul a ajuns la 1 leu, va dati seama cat va costa Pastele anul acesta".

Ouale s-au scumpit cu 20%, iar preturile legumelor s-a dublat sau chiar triplat. Din pacate, nu a crescut si bugetul alocat de familii pentru Paste.

"Sunt foarte scumpe. Nu stiu ce vom face. Acum avem cosul jumatate, in anii trecuti era plin", spune Petruta Ispir.

Tragem linie si adunam. Daca anul trecut o masa modesta de paste costa in jur de 250 de lei, anul acesta pentru aceleasi produse vom  da in plus cel putin 50 lei.