Judecatorii Sectiilor Unite de la ICCJ au decis sa trimita la Curtea Constitutionala doua sesizari privind  neconstituţionalitatea unor prevederi din proiectele de lege privind scaderea pensiilor si a salariilor.

Decizia de sesizare a Curtii Constitutionale in cazul celor doua acte normative a fost luata cu majoritatea a 85 din cei 86 de judecatori prezenti la discutii. Totalul judecatorilor in functie este de 113.

Magistratii sustin ca legea privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar are, in realitate, o serie de restrangeri ale exercitiului drepturilor, precum cel la salariu, componenta a dreptului de munca, cel referitor la ajutorul de somaj, la pensie si inaplicabilitatea dispozitiilor legale privind pensia anticipata si pensia anticipata partiala, precum si o restrangere a exercitiului dreptului la masuri de asistenta sociala, concertizata, intre altele, in neacordarea ajutoarelor sau a indemnizaţiilor la ieşirea la pensie, retragere ori trecere in rezerva.