Aceasta a precizat ca, in noul contract-cadru, medicul de familie primeste 70% din fonduri pentru bolnavii inscrisi pe lista si 30% pentru consultatiile acordate. Valoarea unei consultatii este de 3,69 lei, iar valoarea per capita (persoana inscrisa pe lista), 4,5 lei, scrie Mediafax.

Un medic de familie trebuie sa fie prezent cinci ore la cabinetul medical si sa faca doua ore de teren, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate decontandu-i 20 de consultatii pe zi (15 minute pentru un pacient) si, in medie, o deplasare la domiciliu pe zi (cu o valoare de 15 lei).

In cazul in care la medicul de familie se prezinta o persoana fara programare, aceasta poate fi reprogramata, iar daca cere sa fie consultata in acea zi, atunci are obligatia sa astepte sa se incheie lista cu programari, dupa care va putea fi consultata, dar contra-cost. Suma pe care o va plati pentru consultatia fara programare va fi stabilita de catre fiecare medic de familie in parte. De asemenea, proiectul de act normativ prevede ca medicul de familie trebuie sa aiba inscrise pe lista cel mult 2.200 de persoane, iar cei care au peste acest numar, vor primi un buget mai mic.

"Bugetul asistentei medicale primare este, in 2010, identic cu cel din 2009, respectiv 1.105 milioane lei, iar schimbarea ponderii alocatiei per capita si per serviciu nu a influentat valoarea totala acordata medicinei primare", a mai spus Doina Mihaila.

Cititi mai multe stiri pe www.mediafax.ro