Reprezentantii sindicatelor au spus ca presedintele a cerut Guvernului sa nu valideze scrisoarea cu FMI pana cand aceasta nu va fi aprobata de Consiliul Economic si Social (CES).

Presedintele CNSLR Fratia, Marius Petcu, a declarat, dupa discutiile cu presedintele, ca in zilele urmatoare se va discuta despre o reducere in trepte a salariilor bugetarilor. Adica, desi fondul de salarii va scadea cu 25%, salariile in sine vor scadea cu procente diferite, in functie de valoarea acestora.

In legatura cu taierea pensiilor, Petcu a precizat ca o varianta care va fi discutata este transferul de bani de la Pilonul II catre Pilonul I, astfel incat reducerea sa fie mai mica decat a anuntat presedintele, respectiv de 10-12%.

Presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat ca vineri a fost convocat Consiliul Economic si Social pentru a reanaliza memorandumul dintre Guvern si FMI si a propune modificarile la acest document.

Hossu a spus ca presedintele Traian Basescu a cerut Guvernului sa nu valideze scrisoarea de acord cu FMI pana cand nu se obtine aprobarea Consiliului Economic si Social (CES).

Sindicatele vor avea intalniri cu reprezentanti ai Ministerelor Muncii si Finantelor in aceste zile, pentru a gasi solutii de reducere a cheltuielilor bugetare si pentru a incerca sa evite cat mai mult taierile de venituri anuntate.

In cazul in care documentul convenit cu FMI va fi modificat in urma analizei sindicatelor, misiunea Fondului va trebui sa revina in Romania pentru alte discutii.

Patronatele, pe de alta parte, resping ideea renegocierii memorandumului incheiat cu FMI, sustinand ca in cazul in care acordul cu Fondul va fi intrerupt, Romania va ramane fara bani de salarii si pensii din luna iunie.

Vezi AICI ce masuri trebuie sa ia Romania pentru a primi banii de la FMI