UPDATE "Daca poporul grec spune ca nu vrea (ca tara sa ramana in zona euro), noi vom respecta decizia, dar nu vom renunta la euro", a spus Angela Merkel, intr-o conferinta de presa comuna cu presedintele francez, Nicolas Sarkozy.

"Suntem pregatiti" pentru o astfel de situatie, a afirmat ea, raspunzand unei intrebari privind posibila iesire a Greciei din zona euro, dand insa asigurari ca Germania si Franta vor sa ajute in continuare Grecia.

"Vrem stabilitatea zonei euro, de preferinta cu Grecia, insa datoria de a mentine aceasta stabilitate ramane prioritara", a declarat Merkel.

Referindu-se la dineul de lucru de miercuri seara cu premierul grec, Giorgios Papandreou, lideri europeni si directorul general al FMI, Christine Lagarde, Angela Merkel a afirmat ca a fost "o sesiune dificila".

Grecia trebuie sa se hotarasca daca vrea sa ramana in zona euro

Grecia trebuie sa se hotarasca daca vrea sa ramana in zona euro si sa-si clarifice pozitia privind planul de salvare european decis saptamana trecuta, daca vrea sa spere sa obtina ajutorul financiar prevazut de acesta, a declarat presedintele francez, Nicolas Sarkozy. El a adaugat ca premierul elen, Giorgios Papandreou, a afirmat ca referendumul privind planul decis de tarile din zona euro ar putea avea loc la 4 sau 5 decembrie.

La incheierea unei reuniuni de criza la care au participat (lideri ai Uniunii Europene si FMI, precum si premierul elen, Sarkozy a afirmat ca aplicarea planului decis saptamana trecuta la Bruxelles "va fi accelerata".  "Am spus clar autoritatilor elene, atat majoritatii, cat si opozitiei (...) ca europenii si FMI nu pot avea in vedere varsarea celei de-a sasea transe a programului de ajutor pana cand Grecia nu va adopta integral pachetul de masuri din 27 octombrie si pana cand incertitudinile privind rezultatul referendumului nu vor disparea", a adaugat Nicolas Sarkozy, in prezenta cancelarului german Angela Merkel.

Premierul elen a provocat surpriza in Europa anuntand luni decizia de a convoca un referendum pentru aprobarea planului european de reducere a datoriei si limitare a crizei din zona euro, decis saptamana trecuta la Bruxelles.

Referendumul anuntat de Grecia privind planul de salvare european va avea loc la 4 decembrie, iar miza va fi apartenenta tarii la zona euro, a afirmat, miercuri seara, premierul elen, Giorgios Papandreou.

In schimb, ministrul grec de Finanţte, Evangelos Venizelos, s-a declarat joi impotriva unui referendum privind euro, apreciind ca apartenenta Greciei la euro este "o realizare istorica a poporului grec, care nu poate fi pusa in discutie".

Liderii din zona euro au aprobat saptamana trecuta acordarea celei de-a sasea transe din imprumutul de 110 miliarde de euro aprobat Greciei anul trecut, dar sursele au spus ca plata va fi blocata si nu va fi acordata decat dupa referendum.

Fara aceste fonduri in valoare de 8 miliarde de euro, Grecia ar putea intra in default (incetare de plati). "Board-ul FMI nu vrea sa dea bani Greciei si apoi sa se intrebe ce se va intampla. Board-ul vrea sa fie sigur ca Grecia isi va respecta angajamentele, iar Papandreou nu poate da aceasta siguranta", a spus sursa din FMI.