"Locul poporului grec in euro este o realizare istorica a poporului grec, care nu poate fi pusa in discutie. Acest lucru nu poate depinde de un referendum", a declarat Venizelos, intr-un comunicat difuzat joi dimineata, dupa intalnirea premierului grec, Georges Papandreou, la Cannes, cu liderii europeni si al FMI, reuniti pentru summitul G20.

Papandreou se confrunta cu o criza politica in Grecia si o opozitie puternica a cetatenilor fata de masurile de austeritate si abandonarea suveranitatii nationale, legate de ajutorul financiar european. El a fost convocat la Cannes de liderii zonei euro, care se tem ca organizarea unui referendum in Grecia ar putea pune in pericol intreaga zona euro.

La finalul intrevederii, Georges Papandreou a confirmat ca miza referendumului este apartenenta tarii sale la zona euro. El nu a precizat insa cum va fi formulata intrebarea la referendum.

Anterior, presedintele francez, Nicolas Sarkozy, a avertizat ca europenii si FMI nu pot acorda "nici un cent" Greciei pana cand nu va adopta intregul plan anticriza european si pana nu va fi inlaturata "orice indoiala privind rezultatul referendumului".

In comunicatul sau, ministrul grec de Finante a subliniat importanta de a putea dispune de aceste fonduri "fara intarziere".
Conform mai multor surse, vistieria statului grec va fi goala pana in decembrie.

Un vot de incredere in Parlamentul grec, cerut de Papandreou privind acordul european pentru stergerea partiala a datoriei, este prevazut vineri.

Inaintea declaratiei lui Venizelos, un membru influent al Pasok, premierul putea spera, din punct de vedere matematic, ca va castiga votul de incredere, in pofida majoritatii fragile de care dispune partidul socialist in Parlament (152 de mandate din totalul de 300).

Si ministrul grec al Dezvoltarii respinge referendumul

Ministrul grec al Dezvoltarii, Michalis Chryssohoidis, a cerut astazi ca planul european de salvare financiara a Greciei sa fie ratificat rapid de Parlament si s-a declarat impotriva proiectului premierului Georges Papandreou de a organiza un referendum, anunta televiziunea publica Net, citata de AFP.

"Ceea ce preseaza este ratificarea de catre Parlament a acordului (european) care scoate Grecia din impas", a precizat Chryssohoidis, potrivit televiziunii.

Acest membru influent al partidului socialist al lui Papandreou se alatura astfel ministrului de Finante Evangelos Venizelos, care s-a declarat impotriva unui referendum, inaintea unui vot de incredere crucial pentru mentinerea la putere a Guvernului grec.

Grecia trebuie sa se decida daca vrea sau nu sa ramana in zona euro

Grecia trebuie sa se hotarasca daca vrea sa ramana in zona euro si sa-si clarifice pozitia privind planul de salvare european decis saptamana trecuta, daca vrea sa spere sa obtina ajutorul financiar prevazut de acesta, a declarat presedintele francez, Nicolas Sarkozy. El a adaugat ca premierul elen, Giorgios Papandreou, a afirmat ca referendumul privind planul decis de tarile din zona euro ar putea avea loc la 4 sau 5 decembrie.

La incheierea unei reuniuni de criza la care au participat (lideri ai Uniunii Europene si FMI, precum si premierul elen, Sarkozy a afirmat ca aplicarea planului decis saptamana trecuta la Bruxelles "va fi accelerata".  "Am spus clar autoritatilor elene, atat majoritatii, cat si opozitiei (...) ca europenii si FMI nu pot avea in vedere varsarea celei de-a sasea transe a programului de ajutor pana cand Grecia nu va adopta integral pachetul de masuri din 27 octombrie si pana cand incertitudinile privind rezultatul referendumului nu vor disparea", a adaugat Nicolas Sarkozy, in prezenta cancelarului german Angela Merkel.

Premierul elen a provocat surpriza in Europa anuntand luni decizia de a convoca un referendum pentru aprobarea planului european de reducere a datoriei si limitare a crizei din zona euro, decis saptamana trecuta la Bruxelles.

Citeste si:

De ce Franta va decide soarta Europei

Partea intunecata a infrastructurii din China: autostrazile zac necirculate , porturile sunt neprofitabile, iar aeroporturile, goale