Teodor Baconschi se afla la Bruxelles unde participa la reuniunea Consiliului de Afaceri Externe.

In finalul discursului sustinut in Parlament, seful Guvernului a aratat ca, in aceste zile, reactia politicienilor nu a fost intotdeauna cea mai potrivita si ca regreta sincer "derapajele si stangaciile verbale" ale unor colegi ai sai la adresa protestatarilor, precizand ca doreste sa transmita acestora scuze publice. 

"Vreau de asemenea sa stiti ca, pe aceasta linie, am luat decizia de revocare din functie a ministrului afacerilor externe, Teodor Baconschi, si am inaintat presedintelui Romaniei propunerea de revocare din functie pentru declaratiile facute", a spus Boc

Presedintele de onoare al UNPR, Cristian Diaconescu, si secretarul de stat in MAE Bogdan Aurescu sunt primele nume inaintate de membri ai coalitiei de guvernare pentru preluarea portofoliului Afacerilor Externe, dupa demiterea lui Teodor Baconschi.

Teodor Baconschi a scris, in urma cu o saptamana, pe blogul sau, ca un lucru devine clar pentru "toti romanii de bine", respectiv ca a inceput "inclestarea pe viata si pe moarte intre fortele trecutului si proiectul unei noi Romanii", el sustinand ca alegerea o va face "Romania care munceste", nu "mahalaua violenta si inepta incolonata". 

"Un lucru devine din ce in ce mai clar pentru toti romanii de bine. A inceput inclestarea pe viata si pe moarte intre fortele trecutului si proiectul unei noi Romanii. Opozitia si-a activat in sfarsit intreg arsenalul mostenit de la Ana Pauker, Teo, Luca si Dej: derbedei inarmati, dezinformare, propaganda urii. Ne acuza ca vom fura alegerile doar pentru ca vrem ca romanii sa voteze, in diaspora si acasa. Ce vor ei, in schimb, e ca o populatie imbecilizata de televiziuni, infricosata de scenarii apocaliptice mereu dezmintite de realitate si, mai nou, de batausii scosi pe strazi, sa aleaga in locul reformei Statului retorica urii si neputintei ridicata la nivel de program politic", a scris Baconschi

In opinia sa, anul 2012 va fi crucial pentru Romania. 

"Optiunea e simpla: reforma, responsabilitate, siguranta sau regres, populism, domnia batei. Alegerea o va face insa Romania vrednica, Romania care munceste, Romania insetata de viitor, nu mahalaua violenta si inepta incolonata, ca minerii odinioara, in spatele mostenitorilor Securitatii", considera Baconschi. 

In 8 octombrie 2011, prim-vicepresedintele PDL Teodor Baconschi declara ca pentru victoria in alegerile din 2012 este important ca PDL "sa se pozitioneze pe esichierul politic ca principal partid de centru dreapta" si sa fie sustinut de "Romania care lucreaza, nu de Romania care cerseste". 

In urma criticilor fata de aceasta declaratie, Baconschi explica pe blog, dupa doua zile, ca formula "Romania care cerseste" era "o metafora" si se referea la "o minoritate care asteapta totul de la statul asistential", cetatenii care se lasa cumparati cu doi mici sau o galeata. 

"Romania «care cerseste» nu reprezinta nicidecum 50% din populatie: e vorba de o minoritate care asteapta totul de la statul asistential. Aici intra si cetatenii care sunt la cheremul mitei electorale si se lasa cumparati cu doi mici sau o galeata. Sunt cei care sed pana la brau in apa, la birt, si asteapta sa le salveze bunurile statul, armata, pompierii... mereu altii, nu ei insisi. Sunt, in fine, masele de manevra pauperizate ale stangii. Ei trebuie scosi din mizerie, desprinsi de asistenta, imunizati la mita electorala, dezvatati sa cerseasca mereu ajutorul statului, adica pana la urma al celor care platesc taxe si impozite", explica Teodor Baconschi

Ulterior, Teodor Baconschi a declarat ca nu regreta deloc fraza in care a folosit formula "Romania care cerseste", precizand ca s-a referit la "electoratul asistat, care e o victima de fapt a demagogiei de stanga", fraza fiind "un elogiu adus efotului inteligent".

Teodor Baconschi a declarat ca a primit un SMS de la premierul Emil Boc, din care intelegea ca nu i se reproseaza nimic pe linie guvernamentala si ca a fost vorba despre o decizie politica.

"Eu sunt la Bruxelles, la CAE, am primit prin SMS de la premier... Nu mi s-a reprosat nimic pe linie guvernamentala, ci am inteles ca a fost vorba despre o decizie politica", a declarat Baconschi. "Din ceea ce stiu, in BPN azi nu s-a formalizat, nu s-a oficializat prin vot o astfel de decizie", a adaugat Baconschi.

Teodor Baconschi a spus insa ca respecta decizia premierului ,dar si ca se simte "privilegiat" ca a reusit sa serveasca interesele Romaniei in aceasta perioada.

Premierul Emil Boc a participat la sedinta comuna a Camerei Deputatilor si Senatului, din cadrul sesiunii extraordinare convocata pentru dezbaterea situatiei politice, economice si sociale din Romania.

Senatorii si deputatii au fost convocati din cauza manifestatiilor din ultimele 10 zile. Atat liderii opozitiei, cat si cei ai puterii au organizat sedinte speciale inaintea inceperii sesiunii extraordinare a Parlamentului, pentru a pune la punct strategia "de lupta".

La sedinta Parlamentului asista, de la balcoane, zeci de persoane.

Solicitarea de acces a fost formulata, potrivit staff-ului tehnnic, de catre grupul PDL. Astfel, grupul democrat-liberal a solicitat ca un numar de 168 de persoane sa asiste la lucrarile plenului reunit, in conditiile in care la balcoanele din sala de plen exista doar 164 de locuri disponibile.

Cu doua ore inainte de ora inceperii sedintei, invitatii, in majoritate persoane in varsta, sosisera deja la Parlament, asteptand pe fotoliile de la bufetul Camerei Deputatilor sa li se permita accesul in sala plenului.