"Nu se poate, nu putem face inca un program. Exista anumite limite", a declarat duminica Wolfgang Schaeuble, cu ocazia zilei portilor deschise la Ministerul Finantelor de la Berlin. 

Wolfgang Schaeuble a adaugat ca Produsul Intern Brut al Greciei a scazut cu peste 20% in ultimii patru-cinci ani, iar somajul a urcat la cote record.

Grecia a incheiat in 2010 cu UE si FMI un acord de finantare externa de 110 miliarde euro, prelungit in acest an cu un nou program, de 130 miliarde euro. Masurile dure de austeritate implementate in urma angajamentelor din acorduri au accentuat declinul economic, scazand veniturile statului si impunand noi masuri de austeritate pentru a reduce deficitul bugetar. 

Grecia va avea in urmatorii doi ani un deficit bugetar cumulat de 28 miliarde euro, potrivit estimarilor UE, FMI si BCE, citate de Der Spiegel. Anterior, institutiile financiare internationale anticipau deficite de 11,5 miliarde euro pe an, potrivit revistei germane, care nu a precizat sursa informatiilor. 

Wolfgang Schaeuble a afirmat ca criza datoriilor de stat nu trebuie sa devina "o groapa fara fund" pentru Germania, desi cea mai mare economie europeana ar avea cel mai mult de suferit in cazul destramarii zonei euro. 

Guvernul elen, condus de premierul Antonis Samaras, vrea prelungirea cu doi ani, pana la finele lui 2016, a programului de ajustare fiscala.