Statele trebuie sa se angajeze totodata sa adopte reforme pentru ca datoriile sa nu mai depaseasca nivelul maxim admis de reglementarile Uniunii Europene, potrivit unei propuneri a ministrului german de Finante Wolfgang Schauble, care a obtinut sprijinul cancelarului Angela Merkel.

Totusi nu este clar daca Merkel va insista pentru aprobarea propunerii la summit-ul UE, principalul ei obiectiv fiind un acord pentru modificarea tratatului Uniunii pentru mai multa rigoare a disciplinei bugetare.

Schaeuble crede ca propunerea va creste increderea intrucat statele vor da semnalul ca vor sa limiteze datoriile la 60% din PIB.

Investitorii asteapta ca liderii UE sa dea un semnal saptamana viitoare ca pot gasi o solutie pentru criza datoriilor care loveste si economia mondiala.

"Avem nevoie de un astfel de fond in fiecare stat din zona euro. Fioecare stat trebuie sa transfere intr-un fond special sumele datorate care depasesc 60% din PIB si sa le plateasca din veniturile fiscale. In decurs de 20 de ani, datoriile trebuie reduse la 60% din PIB", a declarat Schaeuble pentru Passauer Neue Presse.

In cazul Germaniei, fondul, care va include datorii federale, ale landurilor si municipalitatilor, va fi de circa 500 miliarde de euro, in conditiile in care datoriile Germaniei se ridica la aproximativ 80% din PIB, a spus Schaeuble.

O propunere initiala, din partea consilierilor economici independenti ai guvernului de la Berlin, prevedea un pact european pentru un fond de pana la 2.300 miliarde de euro, dar a fost respinsa ca nerealista de catre Merkel. Germania este impotriva oricarei responsabilitati comune pentru datorii, la nivelul zonei euro, argumentand ca statele trebuie sa isi rezolve propriile probleme legate de datorii.

Planul lui Schaeuble este deja respins de Austria. Ministrul austriac de Finante, Maria Fekter, a declarat vineri ca orice propunere care are ca rezultat strangerea de miliarde de euro de la contribuabili va intampina probleme in parlamentele nationale.

Merkel se va intalni luni cu presedintele francez Nicolas Sarkozy pentru stabilirea detaliilor schimbarilor pe care spera sa le aprobe liderii din zona euro la summit-ul de pe 9 decembrie. Cancelarul a afirmat vineri, in Parlamentul de la Berlin, ca nu exista solutii rapide pentru rezolvarea crizei.

Citeste si:

Data care va schimba destine. 9 decembrie, cea mai importanta zi din istoria Europei