Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, este interesat de achizitia unor active in sectorul energetic din Romania, a spus Mobius, intr-un interviu pentru Bloomberg.

El a adaugat ca statul roman, care vrea sa vanda participatii la Transelectrica, Transgaz si Hidroelectrica, trebuie de asemenea sa-si asigure si finantarea, intrucat vanzarea de obligatiuni pe pietele internationale va deveni tot mai scumpa.

"Avand in vedere ce se intampla in Europa, va fi foarte dificil pentru Romania sa vanda obligatiuni la o rata rezonabila si din acest motiv trebui sa inceapa sa priveasca in propria tara, unde pot obtine profituri din privatizarea unor companii de stat. Suntem interesati sa cumparam, dar (Romania, n.r.) trebuie sa reformeze structura de reglementari pentru a deveni profitabil sa investim", a afirmat Mobius.

Romania s-a angajat fata de FMI si UE sa vanda pachete minoritare de actiuni la companii de utilitati si participatii majoritare la companii de stat. Statul a amanat pentru inceputul anului urmator vanzarea unui pachet de 15% din actiunile Transelectrica, dupa ce initial stabilise ca termen sfarsitul acestui an.

Totodata, o inrautatire a crizei datoriilor suverane din Europa a cauzat esecul unei incercari de a vinde 9,8% din actiunile Petrom in iulie. Guvernul intentioneaza sa relanseze vanzarea participatiei in prima jumatate a anului urmator. Polonia si Ucraina au amanat, de asemenea, vanzarea unor active de stat in acest an.

Romania a esuat, saptamana trecuta, in incercarea de a se imprumuta in dolari pe piata americana prin programul de emisiuni MTN (Medium Term Notes), dar nu a renuntat la emisiunea programata pentru SUA, unde intentioneaza sa revina atunci cand conditiile vor fi favorabile.