Agentia de rating a mentinut perspectiva negativa atribuita Italiei, avertizand ca sunt posibile noi actiuni similare, potrivit unui comunicat transmis vineri de Moody's. 

Noul rating al obligatiunilor italiene este pe penultima treapta din categoria "investment grade" si cu un nivel deasupra calificativului Spaniei, potrivit datelor Bloomberg. 

"Perspectiva economica pe termen scurt a Italiei s-a deteriorat, prin crestere mai slaba si somaj mai ridicat, ceea ce creeaza riscul ca statul sa nu poata respecta tintele de consolidare fiscala. Ratarea obictivelor fiscale ar putea eroda si mai mult increderea din piata, amplificand riscul unui blocaj brusc al finantarii", se spune in comunicatul Moody's. 

Italia este momentan in grafic in privinta tintei de reducere a deficitului bugetar, care ar trebui sa scada in acest an sub plafonul de 3% din PIB impus de UE.

Totusi, randamentul obligatiunilor guvernamentale italiene cu maturitatea la 10 ani a crescut in ultimele saptamani peste nivelul de 6%, dupa ce Spania a solicitat ajutor extern pentru recapitalizarea bancilor, investitorii fiind ingrijorati ca Italia ar putea fi afectata de raspandirea crizei din statele vecine din sudul zonei euro. 

Italia s-a bucurat de cateva momente de repaos pe piete la sfarsitul anului trecut, dupa investirea Cabinetului Mario Monti, care a adoptat imediat masuri de austeritate cu un impact de 20 miliarde euro asupra deficitului si a introdus o reforma a sistemului public de pensii. 

Italia, a treia economie din zona euro, avea la finele anului trecut o datorie publica de aproximativ 1.900 miliarde euro, reprezentand peste 120% din PIB, al doilea grad de indatorare din Europa dupa cel al Greciei. 

Moneda euro evolueaza la minimele ultimilor doi ani dupa retrogradarea operata de Moody's. Astfel, euro se tranzactiona vineri dimineata pe pietele asiatice la 1,2202 dolari, dupa ce a atins joi la New York 1,2167 dolari, cel mai slab curs din iunie 2010. 

Sursa: Mediafax