Actiunile europene se indreapta spre cel mai bun inceput de an dupa cel din 1998, dar costul contractelor CDS, de asigurare a datoriilor, a atins un nivel record, de peste doua ori mai mare decat cel din iulie anul trecut, potrivit datelor CMA.

Grecia a incheiat un nou acord de sustinere financiara, de 130 de miliarde de euro, in schimbul reducerii datoriei publice de la 160% din PIB la 120,5% din PIB pana in 2020.

Probabilitatea de default sau de destramare a zonei euro s-a redus, dar investitorii nu mai recompenseaza guvernele europene pentru reducerea cheltuielilor in vederea limitarii datoriilor, cu pretul contractiei economice.

Randamentul titlurilor americane de Trezorerie se mentine in schimb la minime record, iar cresterea economiei SUA se accelereaza, presedintele Barack Obama folosind o strategie diferita, in care datoria publica s-a dublat la 10.000 de miliarde de dolari, pentru sustinerea redresarii.

"Pietele de obligatiuni nu cred in aceeasi poveste ca pietele de actiuni. Statele sunt impovarate de datorii uriase si se confrunta cu incetinirea cresterii sau cu recesiune", a declarat Robin Marshall, director la compania Smith & Williamson Investment Management in Londra.

Indicele Markit al contractelor CDS pentru obligatiunile din Europa de Vest, care include 15 state, din Finlanda pana in Italia, a crescut cu 0,65 % in februarie, la 345,5 puncte, iar fata de iulie cu 33%, ceea ce indica cresterea perceptiei de risc. Costul asigurarii datoriilor Statelor Unite a scazut in aceeasi perioada cu peste 40%.

Raportul dintre indicii celor doua regiuni a atins nivelul record de 9,81 la 1 pe 23 februarie, comparativ cu 4 la 1 in urma cu sapte luni si 1,6 la 1 in 2009.

Moody’s: "Riscul de default al Greciei ramane ridicat"

Riscul de default (incetare de plati) al Greciei ramane ridicat, chiar si dupa acordul de restructurare a datoriilor, incheiat saptamana trecuta. Acest lucru arata un raport publicat astazi de agentia de evaluare financiara Moody’s, citat de AFP.

"Anuntul din 21 februarie privind sustinerea Greciei este un pas important, dar riscul de default va ramane ridicat chiar si dupa schimbul de obligatiuni pentru reducerea datoriilor", a afirmat in raport analistul Sarah Carlson.

"Povara datoriilor va fi mare pentru multi ani, iar Grecia nu va avea acces la pietele financiare private dupa incheierea celui de-al doilea program de asistenta financiara", potrivit Moody’s.

Agentia semnaleaza totodata riscul politic, legat de aplicarea masurilor de reforma, implicat de rezultatul alegenerilor generale programate in aprilie.

Ministrii de Finante din zona euro au aprobat saptamana trecuta un al doilea program de sustinere a Greciei, in valoare totala de 237 miliarde de euro, care include doua componente, una publica, de 130 de miliarde de euro, si una prin care creditorii privati au acceptat reducerea datoriilor elene cu 53,5%, respectiv cu 107 miliarde de euro.

Citeste si:

Se retrag tot mai multi bani din bancile elene. Depozitele din Grecia se afla la cel mai redus nivel din ultimii 6 ani

"Va multumim, prieteni. Acesta este ultimul bailout de care avem nevoie". Cele mai reusite caricaturi despre situatia din zona euro GALERIE FOTO