Protestele impotriva austeritatii, incepute pe 12 ianuarie, au un impact negativ asupra calificativului suveran al Romaniei, intrucat fac mai dificila pentru Guvern continuarea pe calea reformei structurale si fiscale, considera analistii agentiei. 

Moody's este singura dintre marile agentii de rating care a mentinut Romania in categoria tarilor cu rating recomandat pentru investitii pe toata perioada crizei financiare. In prezent, Romania are calificativ "Baa3", ultimul din categoria recomandata investitorilor, cu perspectiva stabila. 

"Chiar daca recentele evenimente, declansate de demisia secretarului de stat din Ministerul Sanatatii Raed Arafat, intarzie implementarea reformei in domeniul sanatatii, efectul asupra ratingului Romaniei ar fi pozitiv daca forma finala a legii intruneste conditiile impuse de FMI, UE si Banca Mondiala, dar in acelasi timp se bucura de legitimitate politica si publica ca urmare a participarii lui Arafat la formulare", se arata intr-un comunicat al agentiei. 

Totusi, sansele unei evolutii atat de favorabile sunt diminuate de continuarea protestelor, care au evoluat acum intr-o expresie mai generala de nemultumire asupra politicilor de consolidare fiscala ale Guvernului.

Nemultumiri de acest fel apar in Europa si sunt chiar mai puternice in unele tari, ca urmare a incetinirii cresterii economice si taierii beneficiilor sociale, noteaza agentia.  In plus, intrucat anul acesta au loc alegeri, sustinerea protestelor de catre partidele politice de opozitie nu este deloc surprinzatoare, scrie Moody's. 

"Nu este, insa, un semn bun pentru a construi pe baza disciplinei fiscale demonstrate de Guvern in ultimul an", se arata in comunicat. 

Demonstratiile din Romania au fost initial declansate de demisia lui Arafat, ca urmare a opozitiei acestuia la planurile de privatizare partiala a serviciilor de asistenta medicala de urgenta, parte a eforturilor Guvernului de a reduce costurile sistemului national de sanatate.  Reformarea sistemului de sanatate este parte a unui acord cu FMI, UE si Banca Mondiala, pentru o linie preventiva de credit de 5 miliarde de euro pusa la dispozitia statului roman. Linia de credit este o garantie deosebit de importanta pentru finantarea deficitului bugetar, dar si a deficitului de cont curent al tarii, in cazul in care volatilitatea de pe pietele financiare, cauzata de problemele din zona euro, ar reduce sursele de finantare in acest an, scrie Mediafax.