Parlamentarul german Michael Meister, unul dintre liderii coalitiei CDU care sustine cancelaria condusa de Angela Merkel, vrea modificarea legislatiei astfel incat agentiile de rating sa nu mai fie atat de importante pentru investitorii institutionali.

La o zi dupa ce Standard & Poor's (S&P) a coborat ratingurile a noua state din zona euro, inclusiv Austria si Franta, vicepresedintele grupului parlamentar CDU din parlament a afirmat ca institutiile ar trebui sa-si poata efectua propriile evaluari privind riscul si sa ia decizii independente de opiniile agentiilor de rating din SUA.

"Parlamentarii pot lua masuri astfel incat anumiti investitori sa fie mai putin dependenti de analiza agentilor", a aratat oficialul.

Cum functioneaza actuala legislatie

In Germania si in alte tari dezvoltate, legea obliga unele fonduri de pensii si alte tipuri de investitori institutionali sa investeasca numai in titluri cu rating maxim AAA.

Meister a afirmat ca pierderea ratingului maxim de catre Austria si Franta ar putea afecta anumiti investitori si a criticat decizia S&P, notand ca retrogradarea Frantei a venit intr-o perioada cand guvernul de la Paris implementeaza mai multe reforme.

Merkel a aratat ulterior ca sprijina propunerae lui Meister, afirmand ca reglementarile care impiedica in mod automat unii investitori sa cumpere anumite obligatiuni de stat sunt prea rigide. "Reglementarile sunt foarte, foarte stricte si conduc la anumit efecte puternice. Cred ca ar fi util sa analizam situatia si sa vedem daca este necesar sa modificam legislatia", a afirmat cancelarul german.

Germania este singura tara din zona euro al carei rating nu a fost afectat de deciziile S&P anuntate vineri.

Franta si Austria au parasit clubul restrans al statelor cu rating AAA de la toate cele trei agentii, fiind retrogradate la AA+. Ratingurile Olandei, Finlandei si Luxemburgului au fost mentinute la AAA, insa puse pe perspectiva negativa.

Citeste si:

Cancelarul Germaniei, singura economie de triplu A din zona euro: "UE trebuie sa incheie de urgenta pactul fiscal" VIDEO