Liberalii sustin ca pentru iesirea din criza este nevoie de reducerea cotei unice de 16 la suta la doar 10 la suta, pentru a lasa populatiei si firmelor mai multi bani. Astfel se va relansa consumul.

Social-democratii se opun si cer impozit diferentiat cu cote progresive, de la 0 la suta, pentru salariile de pana la 1.000 de lei pe luna, si de pana 35 la suta, pentru cele de peste 12.000 de lei .

Ce spera sa obtina social democratii ? "Sa ajungem la o echilibrare a veniturilor si cheltuielilor , dar fara sa speriem vanatul...", spune Adrian Nastase.

Vanatul va fi pus insa pe fuga iar bugetul va saraci, spun specialistii.

"Ori angajatorii ar plati la negru, ori ar pleca la vecinii nostril, de exemplu, la unguri pentru ca ei tocmai asta se pregatesc sa faca, sa introduca cota unica. Asa incat, venituri bugetare nu, dar am rezolva o problema - ar muri definitiv capra vecinului”, explica Eugen Radulescu, director de audit in BNR.

Majoritatea tarilor vecine au cota unica, si asta vrea sa faca si Ungaria. Daca Romania va reveni la impozitarea progresiva, risca sa devina mai putin atractiva pentru investitorii straini.