Monti, care la sfarsitul lunii iunie a insistat ca nu are planuri sa ceara fondurilor de urgenta achizitia de obligatiuni italiene, a declarat reporterilor ca avansul randamentelor si presiunile de pe pietele financiare inseamna ca Italia ar putea fi "interesata" sa foloseasca fondurile, informeaza Wall Street Journal

Comentariile premierului italian au fost facute, marti, la finalul a doua zile de reuniuni ale ministrilor de finante la Bruxelles.

Pe parcursul summit-ului, Spania a inregistrat progrese in privinta programului de sustinere de pana la 100 de miliarde de euro destinat sectorului bancar si a primit o prelungire de un an a perioadei in care trebuie sa-si aduca deficitul bugetar sub limita de 3%. 

"Nu ar fi prudent sa spunem ca Italia nu va folosi niciodata acest fond", a spus Monti la conferinta de presa dupa reuniunea Eurogrouop. 

Italia ar fi primul stat care ar apela o astfel de forma de sprijin de la fondurile de urgenta, transmite Mediafax.

Randamentele obligatiunilor Italiei au continuat sa se apropie de noi maxime record, cu cele pe 10 ani la 5,91% marti. 

La un summit la sfarsitul lunii iunie, Monti si-a asumat o victorie majora dupa ce liderii statelor din zona euro au promis sa reduca obstacolele pentru tarile care cer programe de achizitie de obligatiuni de catre fondurile de urgenta.  Acordul a ramas insa neclar, fara detalii despre cum a devenit mai usoara activarea achizitiilor de obligatiuni.