O pandemie, un atac cibernetic care vizeaza o infrastructura critica, o criza financiara, un conflict socio-economic si o furtuna geomagnetica. Sunt cele cinci posibile riscuri majore pentru anii viitori analizate in raportul "Viitoarele socuri mondiale".

"Impactul economic al unor evenimente precum criza financiara sau o posibila pandemie va fi amplificat de globalizare", se arata in comunicatul OCDE. 

Pericolul unei pandemii a fost scos in evidenta de epidemia de pneumonie atipica din 2002, care s-a propagat rapid din Hong Kong in restul lumii, pe masura ce calatorii contaminati au revenit in tarile de origine.  OCDE precizeaza ca numarul tot mai mare al metropolelor foarte populate, in special in Asia, amplifica acest risc. Au fost date ca exemplu Dhaka, Manila si New Delhi, orase intens vizitate pentru afaceri, turism si migratie. 

De asemenea, impactul secetei din Rusia este mentionat in raport. Acesta a distrus o cincime din recolta de grau a tarii in 2010, iar asta a dus la cresterea preturilor alimentelor la nivel mondial si la revoltele sociale din Orientul Mijlociu. 

Aceste socuri necesita noi abordari, pentru imbunatatirea cooperarii si coordonarii internationale, potrivit OCDE, care preconizeaza "sisteme de alertare rapida".

Citeste si:

Bancile din Franta si Germania vor rostogoli datoriile Greciei. Care sunt conditiile

Top 5 tari in care sa nu investesti