"Cresterile substantiale de anul trecut ale pretului carburantilor, cauzate in mare parte de majorarea taxelor, si evolutiile adverse ale preturilor din perspectiva consumatorului au avut ca rezultat si vor putea genera in viitor proteste si boicoturi impotriva companiilor petroliere precum Petrom", se arata in prospectul realizat de grupul austriac de petrol si gaze OMV in vederea unei majorari de capital de pana la 900 milioane euro.

OMV mai spune la capitolul riscuri ca, in urma proceselor cu fosti si actuali salariati, compania Petrom ar putea fi nevoita sa ii reangajeze sau sa le achite compensatii, a caror valoarea nu poate fi estimata.

Compania arata ca Petrom deja a platit compensatii catre foti proprietari de terenuri care au primit dreptul de a primi compensatii pentru exproprierile din timpul regimului comunist.

In 2007 si 2008 Petrom a constituit provizioane pentru litigii cu actuali si fosti angajati in valoare totala de 1,5 miliarde de lei (415 milioane de euro). La 31 martie 2011 compania are provizioane de 477 milioane de lei (116 milioane de euro).

Totodata, Petrom ar putea fi sanctionata in urma investigatiei inceputa in 2005 de Consiliul Concurentei in legatura cu o posibila incalcare a reglementarilor pietei de distributie a carburantilor. Investigatia inceputa in 2005 nu a fost inca finalizata.

"Acuzatiile (Consiliului Concurentei - n.r.) includ existenta unor intelegeri anticoncurentiale intre companiile petroliere referitoare la vazari sau revanzari abuzive, fixarea preturilor precum si stabilirea unor piete si teritorii de activitate", se arata in document.

Un alt factor care ar avea efecte negative asupra Petrom este reprezentat de plecarea unor directori si angajati-cheie.

"Compania ar putea sa nu reuseasca sa pastreze directorii sau angajatii cheie si sa atraga noi salariati calificati", potrivit prospectului.

OMV ia in calcul, de asemenea, riscul potential ca Guvernul sa nu isi respecte obligatiile de decontare a unor cheltuieli cu decontaminarea solului, asumate in 2004 la privatizarea Petrom.

OMV precizeaza ca Guvernul nu a achitat nimic din totalul de 577 milioane de euro pe care ar trebui sa ii plateasca in contul lucrarilor de decontaminare a solului si a ecologizarilor derulate de Petrom.

"Pana acum, statul roman nu a platit sumele solicitate. Procedurile de rambursare a acestor sume sunt in derulare, dar recuperarea acestora nu poate fi garantata", potrivit prospectului.

Grupul austriac OMV a privatizat Petrom in 2004 si controleaza 51,01% din capitalul companiei. Ministerul Economiei are o participatie de 20,63%, iar Fondul Proprietatea detine 20,11% din titluri. Mai multi actionari cumuleaza diferenta de 8,24% din actiunile Petrom.

Afacerile Petrom pot fi afectate daca licentele de explorare nu sunt innoite in septembrie de ANRM

 Afacerile OMV Petrom (SNP) pot fi afectate daca licentele de explorare, care vor expira in luna septembrie, nu vor fi innoite de ANRM, iar birocratia, coruptia si modificarile sistemului fiscal vor avea efecte negative asupra grupului austriac OMV, se arata intr-un prospect al grupului.

"Activitatea Petrom poate fi afectata in sens negativ daca licentele de explorare nu sunt innoite. Cele mai multe licente de explorare vor expira in luna septembrie. Innoirea acestora este imperativa pentru Petrom", se arata in prospectul realizat de grupul austriac de petrol si gaze OMV in vederea unei majorari de capital de pana la 900 milioane euro.

In prospect se arata ca dupa ce Petrom a ajuns la o intelegere cu Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM), subiectul a ajuns sa fie discutat la nivel guvernamental, iar daca licentele nu vor fi innoite sau innoirea lor va fi intarziata sau vor fi emise in conditii nefavorabile Petrom, afacerile companiei vor fi afectate.

Presedintele ANRM, Alexandru Patruti, nu a putut fi contactat pentru declaratii.

In februarie 2010, directorul general al Petrom, Mariana Gheorghe, declara ca grupul va negocia cu Guvernul valoarea redeventelor pe care compania le va plati dupa 2014 pentru activitatile de exploatare a petrolului si gazelor naturale.

Grupul mai este expus schimbarilor fiscale referitoare la redevente si taxe aplicate titeiului si gazelor produse, avand in vedere ca regimul special de taxare impus la privatizare expira in 2014. Potrivit contractului de privatizare al Petrom, compania va plati, pana in 2014, catre bugetul de stat, redevente plafonate la un nivel redus.

In document se arata ca, spre deosebire de standardele din tarile vest-europene, in Romania riscurile legislative, economice si politice sunt mai mari, iar relatiile dintre mediul privat si Guvern pot fi deteriorate de ineficienta birocratica, lipsa transparentei si coruptie.

"Birocratia, coruptia, deficientele sistemului legislativ, contractia economica si competentele largi ale organismelor de audit pot avea efecte adverse asupra operatiunilor grupului in Romania", se spune in prospect.

Dupa Grecia si Bulgaria, Romania este perceputa ca a treia cea mai corupta tara din Uniunea Europeana, arata OMV, citand un studiu al Transparency International pentru 2010.

"Intrucat licentele de explorare ale Petrom au fost acordate inainte de privatizare, in baza faptului ca era o companie petroliera nationala, companiei s-ar putea sa i se ceara sa urmeze procedurile de achizitii publice", potrivit documentului.

Astfel, daca va trebui sa respecte legislatia privind achizitiile publice, Petrom va suporta costuri mai mari si profitabilitatea companiei va avea de suferit.

De asemenea, OMV se asteapta ca Petrom sa primeasca in continuare, "din cand in cand", controale ale institutiilor de verificare, pentru incalcarea regulilor sau pentru pretinse incalcari ale legilor si reglementarilor.

Grupul austriac OMV a preluat Petrom in 2004, in urma unui proces de privatizare.