Londra a fost desemnata in 2005 sa gazduiasca Jocurile Olimpice din 2012, concurand atunci cu Parisul si New Yorkul.
Guvernl britanic a triplat bugetul initial, la 9,3 miliarde lire sterline, pentru ca nu a reusit sa atraga investitii private pentru finantarea si dezvoltarea lucrarilor, potrivit studiului citat de Bloomberg si preluat de Mediafax.

Bugetul pentru asigurarea sigurantei pe parcursul competitiei a fost dublat anul trecut, la 553 milioane de lire sterline, dupa ce s-a constatat, in urma unei evaluari, ca sunt necesari 24.000 de bodyguarzi, in loc de 10.000 cat se estimase initial.

Purtatorul de cuvant al organizatorilor Jocurilor Olimpice de la Londra, Adrian Bassett, a refuzat sa comenteze rezultatele studiului realizat de Scoala de Business Said a Universitatii Oxford.

Depasirea bugetului este tipica proiectelor mari, precum jocurile olimpice, si apare in special atunci cand gazdele "subestimeaza strategic" costul real si inainteaza previziuni optimiste privind veniturile, a declarat pentru Bloomberg Bent Flyvbjerg, coautor al raportului si profesor la universitate.

Astfel, in 2005, cand guvernul britanic inainta o estimare de 4,2 miliarde de lire privind costurile organizarii Jocurilor Olimpice, bugetul real era de 8,4 miliarde de lire, sustin autorii studiului.

Jocurile Olimpice de vara de la Londra vor incepe pe 27 iulie.

Olimpiada din 2008 de la Beijing a depasit bugetul cu numai 4%, in timp ce costul organizarii Jocurilor Olimpice din 2004 de la Atena a fost cu 60% peste estimari.

In medie, pregatirile pentru Jocurile Olimpice depasesc bugetul cu 179%, potrivit estimarilor efectuate dupa o analiza a ultimelor 17 astfel de evenimente sportive.