Exista si o explicatie: exporturile romanesti din 2010 sunt cele mai mari din ultimii 20 de ani. De cand cererea a scazut pe piata interna, multe companii s-au adaptat rapid si au gasit clienti in alte tari.

Cand exporturile merg bine si produsele sunt vandute, castiga si compania, dar si angajatii.

"Aproximativ 50% din angajatori si-au definit la momentul actual bugetele pentru 2011 si cifrele de crestere despre care acestia vorbesc sunt undeva la 5-7%, care inseamna o crestere reala peste inflatie de 2-3%", spune Horatiu Cocheci, seful departamentului de consultanta in resurse umane al PricewaterhouseCoopers.

Cele mai mari cresteri de salarii vor fi in IT, constructia de masini, industria prelucratoare si cea de medicamente. Domeniile care vor stagna sunt industria alimentara si retailul, pentru ca se adreseaza in primul rand pietei romanesti.

"Din punct de vedere al exporturilor, Romania a iesit din criza. Din ianuarie pana in august avem cu 700 de milioane de euro mai mult decat cea mai buna perioada din istoria Romaniei, respectiv 2008", a declarat Cristian Hostiuc, director editorial al Ziarului Financiar.

In primele opt luni, exporturile au depasit 23 de miliarde de euro. Companiile din Romania au vandut masini, telefoane mobile si produse petroliere.