"In conditiile in care presa trece printr-o perioada foarte complicata, o noua marire a taxelor va insemna, probabil, mai putine publicatii si mai putine informatii care ajung la cititori. Nu stiu daca reactiile asociatiilor profesionale vor fi luate in calcul, dupa cum s-a vazut si in cazul taxelor pe care trebuie sa le platim acum", a mai spus Noaghea.

La randul sau,Cristian Godinac, presedintele MediaSind, a declarat, citat de Mediafax, ca, in conditiile noului proiect de ordonanta vizand cresterea impozitarii drepturilor de autor de la 16,5% la peste 25%, planurile federatiei raman aceleasi - atacul in justitie al ordonantelor guvernamentale.

"Noi am declansat deja procedurile de actionare in instanta. Pe 16 august am depus la Guvern o plangere prealabila prin care se solicita anularea modificarilor la Codul Fiscal. Daca Guvernul nu ne raspunde in termen de 30 de zile, adica pana pe 16 septembrie, ne vom adresa instantei de contencios administrativ. Pentru noi nu se modifica datele problemei", a declarat Godinac.

Majorarea contributiilor sociale pentru persoanele cu venituri din activitati independete este o masura nejustificata, nici din punct de vedere economic, nici politic sau social, a declarat, la randul sau, Dan Matei Agathon, purtatorul de cuvant al Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania, citat de asemenea de Mediafax.

"Masura nu are justificare, nici politic, nici economic, nici social. Este un act inutil. Cresterea veniturilor la buget si reducerea deficitelor nu se fac prin cresterea taxelor la actori", a afirmat Agathon.

Persoanele cu venituri din activitati independente vor plati, din 2011, contributii de asigurari sociale de cel putin 25,36% si pana la 35% din venituri, aproape dublu fata de nivelul actual, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta al Guvernului, lansat joi in dezbatere publica.

Agathon a afirmat ca iesirea din criza este posibila doar prin investitii publice masive sau reducerea taxelor si impozitelor.

"In loc de asta noi vedem deocamdata doar discutii despre cresterea taxelor, ceea ce este neacceptabil", a spus el.

Agathon a cerut reprezentantilor ministerelor Finantelor si Muncii ca retinerea contributiilor sa se faca la sursa, astfel incat oamenii sa nu mai stea la cozi.

Intentia Guvernului de a dubla contributiile pentru persoanele platite pe drepturi de autor a fost criticata, sambata, atat de catre reprezentanti ai UDMR, PSD si PNL, cat si de catre Clubul Roman de Presa, Patronatul Presei Romane sau sindicate.

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a declarat, sambata, pentru Mediafax, a nici banii care urmeaza sa fie smulsi liber-profesionistilor - prin proiectul de ordonanta de urgenta al Guvernului care vizeaza cresterea impozitarii drepturilor de autor - nu vor stopa degringolada actuala.

"Este o actiune care se inscrie in cautarea disperata de bani a unui Guvern lipsit de orice gandire economica tactica", a afirmat Cristian Tudor Popescu.

"Sunt atacate cu predilectie categoriile sociale care nu se pot grupa pentru proteste colective, asa cum sunt liber-profesionistii, dar nici acesti bani care urmeaza a le fi smulsi liber-profesionistilor nu vor stopa nicidecum degringolada si atunci Guvernul se va napusti si asupra altor categorii sociale", a mai spus acesta.