Economistul va fi prezent la dezbaterea des­pre etica in afaceri "Economia binelui si a raului" organizata de Centrul Ceh si Ambasada Cehiei pe 27 septembrie.

Misiunea pe care o au in fata marile eco­nomii nu este una usoara si se va in­tinde pe o perioada lunga de timp pen­tru ca reducerea datoriilor pana la 20-30% din PIB, care poate avea loc doar cu ajutorul excedentelor bugetare, va dura cel putin jumatate de generatie. 

Sedlacek, 34 de ani, autor al cartii "Economia binelui si a raului", este membru al consiliului economic natio­nal al Guvernului ceh, consilier al fos­tului presedinte Vaclav Havel si unul dintre tinerii economisti de top, potrivit Yale Economic Review. 

De ce marile economii au acumulat datorii atat de mari? 

Motivul poate fi spus in multe feluri. Unul dintre ele este consumul, care are efectele unui drog. Cu cat ai mai mult, cu atat vrei mai mult. Consumul te poa­te face sa te indatorezi, asa cum o fac de multe ori si drogurile din moment ce pur si simplu trebuie sa consumi mai mult, dar nu ai banii necesari sa o faci. Si atunci cand familiile si companiile nu mai pot sau nu mai vor sa consume, gu­ver­nul vine si umple golul si consuma in locul lor. Drogurile te fac de aseme­nea sa uiti de viitor si iti pot distruge viata. 

Citeste intreg interviul pe www.zf.ro