"Mai mult de jumatate dintre respondentii Myjob (50,55%) declara ca singurul efect al masurilor va fi diminuarea veniturilor celor care au deja salarii mici, iar aproape un sfert (24,1%) cred ca va creste economia subterana din Romania. In acelasi timp, alti 20% dintre participantii la sondaj sunt de parere ca masurile de austeritate vor genera mai multi someri", se arata intr-un comunicat transmis, miercuri, de administratorii site-ului de recrutare Myjob.

In schimb, doar 2,89% dintre cei intervievati sunt de parere ca masurile de austeritate propuse de Guvern vor contribui la iesirea Romaniei din criza in 2011, iar alti 2,48% se asteapta sa genereze mai multi bani la buget.

"Angajatii cu experienta in campul muncii si varsta peste 45 de ani nu cred aproape deloc in initiativele Guvernului, in timp ce tinerii cu mai putin de un an experienta sunt mai increzatori, peste 9% declara ca vom iesi din criza datorita masurilor de austeritate, iar 6,25% afirma ca vor intra mai multi bani la buget in acest fel", se arata in comunicat.

Absolventii cu MBA sau doctorat, respectiv 11%, nu acorda sanse de succes propunerilor anticriza.

La nivel regional, cei mai optimisti sunt respondentii din Bucuresti, Sibiu, Cluj si Timis, care cred ca anul viitor situatia va reveni la normal.

La polul opus se afla angajatii din regiunea Moldova, respectiv Bacau, Vaslui, Iasi, unde peste 60% dintre participantii la sondaj sunt de parere ca masurile de austeritate vor genera doar salarii mai mici.

Sondajul Myjob a fost efectuat online la nivel national in perioada 18-25 mai, pe un esantion de peste 2.000 de respondenti.

In urma negocierilor cu FMI, partea romana s-a angajat fata de partenerii externi la masuri de reducere drastica a cheltuielilor bugetare si urmeaza sa reduca fondul de salarii al sectorului public cu 25%, pensiile cu 15%, sa restranga semnificativ programele si ajutoarele sociale si sa taie masiv subventiile de stat.