Cand nimeni nu mai credea, economia romaneasca a mers bine in ultimele 3 luni ale lui 2010. Cifrele anuntate de Institutul National de Statistica sunt mult mai bune decat se asteptau guvernantii sau specialistii FMI.

Si asta pentru ca la nivelul intregului an scaderea a fost doar de 1,2%.

Industria si exporturile au fost motoarele care au tras economia. In 2010 companiile romanesti au vandut in afara tarii bunuri si servicii in valoare totala de 37 de miliarde de euro.

Dacia, Nokia, Honeywell Technologies, Petrom si Santierul Naval Mangalia" conduc in topul exportatorilor.

Ne trag in continuare in jos constructiile si agricultura care nu dau semne concrete de revenire. Iar consumul a fost puternic lovit dupa ce salariile au scazut atat in mediul privat cat si la stat. Asa se face ca acum romanii dau aproape jumatate din tot ce castiga pe mancare si rate catre banci.

Efectul s-a vazut in primul rand in vanzarile de electronice, care pot fi considerate un moft, drept urmate au scazut incasarile 15 %. Mai putin in preajma sarbatorilor cand unii inca au cumparat aparate foto, televizoare, console si jocuri pentru calculator.

Expertii de la Guvern par incurajati de vestile bune si fac promisiuni.

O privire de ansamblu ne arata insa ca Romania si Grecia sunt singurele doua tari din Uniunea Europeana ale caror economii au ramas pe minus. Bulgaria si Ungaria si-au revenit de mult fara ajutorul FMI, iar Germania , Franta, Italia si Spania cresc usor dar sigur. Despre Germania se vorbeste deja ca este miracolul Europei de Vest, ajutata de faptul ca nu a trait pe credit si a tinut finantele sub control.

Citeste si:

Franks: Anticipez ca nu va fi recesiune in 2011, ci o crestere in jur de 1,5%!