"Companiile care au reusit cu greu sa depaseasca anul 2009 vor trebui sa faca fata si anului curent", sustine Cristian Ionescu, managerul agentiei de rating Coface Romania. Acesta a anticipat pentru anul 2010 un numar de peste 20.000 de insolvente, multe dintre acestea fiind dosare deschise in anul anterior, ramase nesolutionate. 

Cu toate acestea, semnalele pozitive de pe pietele externe ar putea avea influente benefice asupra pietei autohtone, prin schimbarea trendului psihologic de la pesimism si incertitudine la optimism. In acest context, managerul Coface a anticipat cresteri cuprinse intre 5% si 15% pentru unele sectoare de activitate, cum ar fi cel farmaceutic sau de productie industrial.

Pentru anul curent, agentia Coface a confirmat ratingul de tara al Romaniei la "B" si estimeaza o crestere a economiei de unu la suta, comparativ cu un declin de 7% preconizat pentru anul trecut. In clasificarea Coface, ratingul de tara "B" semnaleaza un mediu economic si politic instabil, capabil sa afecteze in continuare un istoric al platilor deja sarac.

In privinta inflatiei, agentia estimeaza ca va scadea de la 4,8%, in 2009, la 4% în 2010. Potrivit Coface, PIB-ul va reveni pe crestere in 2010 pe baza majorarii productiei industriale si a exporturilor, principalul risc pentru Romania fiind nerespectarea acordului cu Fondul Monetar International.

Analiza Coface semnaleaza ca investitiile straine directe vor continua sa scada, dar deficitul de cont curent se va mentine la un nivel confortabil pe termen scurt.

Coface estimeaza un sold al contului curent negativ de 6% din PIB, in crestere de la 5,6% in 2009, in timp ce datoria ar urma sa avanseze la 62% din PIB, de la 55,4% anul trecut. "Nu trebuie sa ne ingrijoram fantastic in ceea ce priveste datoria externa, intrucat alte state, precum Japonia sau Marea Britanie, au niveluri mult mai ridicate, de peste 100%", a declarat, miercuri, directorul general al Coface pentru Romania, Bulgaria si Slovacia, Cristian Ionescu.

Industria metalurgica si constructiile vor ramane sectoarele industriale cu cele mai mari scaderi, acestea fiind si principalele motoare de scadere industriala.

Soldul creditelor neperformante se va afla in continua crestere, astfel incat profitabilitatea bancara se va mentine sub presiune, pe fondul scaderii creditarii. Totodata, serviciul datoriei publice este estimat sa scada la 24,9% din exporturi, de la 27,3% în 2009.

Nivelul exporturilor va avansa in acest an la 37,1 miliarde dolari, de la 34,3 miliarde dolari anul trecut, in timp ce importurile se vor situa la 50,7 miliarde dolari, comparativ cu 46,6 miliarde dolari anul trecut.

In urma cu un an, in ianuarie 2009, Coface a decis scaderea ratingului de tara pentru Romania de la " A4" la" B".