Prioritatea numarul 1 a Guvernului este achitarea datoriilor restante catre firme, datorie care trece de 1,5 miliarde de euro. Un miliard va fi platit in urmatoarele saptamani.

Guvernul sustine ca a ramas si cu ceva bani de investitii.

1,5 miliarde de euro se vor duce in drumuri si autostrazi. Din acesti bani, pana la sfarsitul anului ar trebui asfaltati peste 470 de kilometri de drumuri nationale.

In plus, ar trebui finalizate centurile ocolitoare din Sibiu, Oradea, Cluj, Lugoj si 20 de kilometri din centura Bucuresti Nord, dar si cativa kilometri din centurile municipiilor Suceava si Caransebes.

Executivul sustine ca pe langa acesti bani va mai face rost de alte aproape trei miliarde de euro pentru investitii in companiile de stat din domeniul energetic, in economia rurala si in proiectele de mediu.

In plus, va crea un card pentru IMM-uri, pe care acestea il vor folosi sa obtina mai usor imprumuturi.

Potirvit planului de masuri anticriza, tinerii care vor sa isi infiinteze o microintreprindere vor primi facilitati fiscale - scutirea de la plata taxelor si impozitelor, de pilda.

Statul va continua sa plateasca in locul angajatorilor contributiile de asigurari sociale pentru firmele care angajeaza someri.