Guvernul elen a raspuns ca trebuie sa pastreze controlul propriului buget, in timp ce Comisia Europeana a afirmat ca intentioneaza sa imbunatateasca supravegherea finantelor Greciei, dar tara trebuie sa pastreze controlul.

Grecia este foarte aproape de acord pentru reducerea datoriilor catre investitorii privati cu 50%, la aproximativ 100 de miliarde de euro. Statul elen are nevoie de un acord in urmatoarele zile pentru a primi urmatoarea transa din primul pachet de ajutor financiar extern, banii fiind necesari pentru plata unor obligatiuni ce ajung la scandenta in martie.

Fara imprumuturile externe, Grecia ar fi fortata sa intre intr-un faliment necontrolat si sa paraseasca zona euro.

Conform propunerii germane, un comisar pentru buget ar avea drept de veto asupra deciziilor, daca acestea nu ar fi in linie cu obiectivele stabilite de creditorii internationali. De asemenea, Grecia ar trebui sa se angajeze pentru serviciul datoriei inainte de a cheltui bani in orice alt scop.

Pantelis Kapsis, purtator de cuvant al guvernului si partidului Pasok, aflat in coalitia de guvernare, a declarat ca bugetul Greciei este "responsabilitatea guvernului elen si nu este nevoie de astfel de masuri". O propunere similara a fost ridicata si in trecut, iar astfel de idei trebuie evitate.

"Am facut mult pentru a ne reduce deficitul si suntem pe drumul cel bun", a adaugat el.

Presa a obtinut planul Germaniei inaintea unei reuniuni a liderilor europeni luni la Bruxelles, unde va fi discutat un nou pact fiscal.

Masurile de austeritate adoptate in schimbul unor imprumuturi din partea tarilor din zona euro si a FMI au infuriat omare parte a populatiei. La Atena, protestatarii au incercat sa-i blocheze pe inspectorii Bancii Centrale Europene, FMI si UE in hotelul in care erau cazati. In Grecia au loc alegeri in aprilie.

Citeste si:

Reactiona incredibila a oficialilor Apple privind acuzatiile de exploatare a angajatilor chinezi: "Stim de 4 ani, dar ne convine"