Premierul Victor Ponta a declarat ca privatizarea combinatului Oltchim Ramnicu Valcea implica mii de oameni care lucreaza acolo si o societate comerciala "extrem de importanta pentru romani", scrie Mediafax.

Oficialul a adaugat ca asteapta ca persoana care a castigat licitatia pentru preluarea pachetului majoritar al combinatului Oltchim Ramnicu Valcea sa se prezinte in maximum 10 zile cu banii, pentru ca, daca nu o face, va suporta rigorile legii.

"Cel care a castigat licitatia sa se prezinte in maxim zece zile cu banii pentru actiuni. Este vorba despre 200 de milioane (de lei - n.r.) si dupa aceea este vorba despre celelalte datorii si despre investitii. Eu vreau sa atrag atentia ca oricine a venit, a participat la licitatie si nu are acesti bani suporta rigorile legii si mai ales pune in pericol locurile de munca pentru mii de oameni. Noi am tinut pana acum Oltchimul, desi ati vazut ce s-a intamplat in guvernarea trecuta, iar pentru noi important este cum salvam locurile de munca si cum facem ca Oltchim sa functioneze in continuare. Nu e o chestie de joaca, si nici nu e o chestie de campanie electorala. E vorba de mii de oameni acolo si de o societate comerciala extrem de importanta pentru romani", a spus Ponta.

Intrebat daca, in opinia sa, castigatorul licitatiei, Dan Diaconescu, nu dispune de banii respectivi, premierul a raspuns ca nu are dreptul sa se pronunte "pe nimic de acest gen", adaugand ca, daca acesta se achita de obligatiile pe care si le-a asumat o data cu depunerea ofertei, "va fi felicitat".

"Sa aduca banii si sa salveze locurile de munca ale oamenilor si il vom felicita cu totii. Daca cumva n-o face, va raspunde conform legii. E infractiune. Este infractiune sa participi la o licitatie, repet, e vorba de mii de oameni acolo, e vorba de rigorile legii", a declarat premierul.

Dan Diaconescu a castigat licitatia pentru preluarea a 54,8% din actiunile Oltchim Ramnicu-Valcea (OLT), dupa ce a oferit 203 milioane de lei, cel mai mare pret, pentru titlurile detinute de stat.

La licitatia pentru preluarea pachetului majoritar de actiuni si creantele Electrica si AVAS asupra Oltchim au depus oferte Dan Diaconescu, Aisa Invest si Chimcomplex, firme detinute de omul de afaceri Stefan Vuza, si PCC, firma inregistrata in Germania.

OPSPI a organizat o licitatie pentru vanzarea pachetului de actiuni detinut de Ministerul Economiei la Oltchim, de 54,8% din capital, si a creantelor detinute asupra companiei de AVAS si Electrica, insumand circa 400 milioane euro.

Diaconescu a depus oferta doar pentru pachetul de actiuni detinut de stat. Chimcomplex a oferit 18,8 milioane lei si 202 milioane de lei iar pentru creanta Electrica. Prin firma Aisa Invest, Vuza a oferit 30 de milioane de lei pentru actiuni.

Compania PCC a oferit in total 13,4 milioane lei (2,9 milioane euro) pentru actiuni si creantele Electrica si AVAS. Creantele AVAS si Electrica nu au fost adjudecate.

"Am oferit 45 milioane euro fara nicio conditie si vrem sa convingem autoritatile ca acesti bani sa mearga, desigur sub forma de imprumut, catre fondul de salarii si pentru capitalul de lucru", a spus Diaconescu. El a adaugat ca sambata va prezenta detalii din oferta intr-o conferinta de presa.

Seful OPSPI, Remus Vulpescu a declarat ca se bazeaza pe "veridicitatea" ofertei pentru achizitia actiunilor Oltchim.

"Ofertantul Diaconescu Cristian Dan este declarat adjudecatar al actiunilor detinute de Ministerul Economiei, prin OPSPI, la Oltchim. Ne bazam pe veridicitatea ofertei dumneavoastra. Sa fie intr-un ceas bun", a afirmat Vulpescu. Contractul dintre OPSPI si Diaconescu va fi semnat luni, la ora 10:00.

Guvernul a decis in luna august schimbarea strategiei de privatizare a Oltchim, prin vanzarea in procedura colectiva a pachetului de actiuni detinut de stat, respectiv 54,8% din capitalul social, si a creantelor AVAS si Electrica SA, reprezentand 1,8 miliarde lei sau 56% din datoriile companiei.

Anterior, privatizarea era prevazuta dupa majorarea capitalului social al Oltchim cu pana la 2,059 miliarde lei, la 2,093 miliarde lei, prin conversia in actiuni a creantei AVAS, in valoare de 1,12 miliarde lei, si prin emiterea de actiuni noi, care vor fi oferite spre subscriere actionarilor minoritari.

Oltchim are in prezent un capital social de 34,3 milioane de lei.