Ponta: "Guvernul a luat act de anularea licitatiei pentru Oltchim si de esecul privatizarii"

Guvernul a luat act de anularea licitatiei pentru vanzarea actiunilor detinute de stat la Oltchim (OLT) si de faptul ca procesul de privatizare a esuat, fiind necesarul ca circul din ultimele 10 zile sa inceteze, a declarat premierul Victor Ponta, informeaza Mediafax.

Contractul de privatizare a Oltchim nu va fi incheiat, intrucat Dan Diaconescu, adjudecatarul pachetului majoritar de actiuni detinut de stat la combinatul chimic, nu a adus dovezi ca detine suma de 45 milioane euro pe care s-a angajat sa o plateasca pentru titluri, a anuntat anterior ministrul Economiei.

Premierul Romaniei a precizat ca planul Guvernului presupunne si pregatirea companiei pentru o noua privatizare, care sa fie initiata cel mai probabil anul viitor, in alte conditii.

Marti, ministrul Economiei va solicita Consiliului de Administratie numirea unui nou director general si a unei noi echpe anageriale, care sa "puna stapanire" pe documente si sa asigure repornirea unui combinat aflat in deriva.

In acelaai timp, Guvernul va analiza miercuri situatia anchetelor sociale realizate la ivelul angajatilor, pentru acordarea ajutoarelor sociale.

Guvernul a luat act de anularea licitatiei pentru vanzarea actiunilor detinute de stat la Oltchim si de faptul ca procesul de privatizare a esuat, fiind necesar ca circul din ultimele zece zile sa inceteze, a declarat premierul Victor Ponta. El a aratat ca Dan Diaconescu nu a avut si nu are capacitatea si dorinta de a participa efectiv la privatizare, avand doar interese politice si de imagine, in detrimentul intereselor angajatilor si ale statului, si a acuzat din nou fostele guverne de faptul ca au girat situatia economica dificila a combinatului.

Contractul de privatizare a Oltchim nu va fi incheiat, intrucat Dan Diaconescu, adjudecatarul pachetului majoritar de actiuni detinut de stat la combinatul chimic, nu a adus dovezi ca detine suma de 45 milioane euro pe care s-a angajat sa o plateasca pentru titluri, a anuntat anterior ministrul Economiei.

"Adjudecatarul actiunilor nu a putut aduce dovezi ca are banii pe care s-a angajat sa ii plateasca. In aceste conditii, nu mai avea sens sa continuam. Termenul pentru semnarea contractul a expirat astazi (luni - n.r.)", a declarat ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, potrivit Mediafax.

Dan Diaconescu a castigat saptamana trecuta licitatia pentru preluarea a 54,8% din actiunile Oltchim, dupa ce a oferit 203 milioane de lei (45 milioane de euro), cel mai mare pret, pentru titlurile detinute de stat.

Chitoiu a adaugat ca acordul de privatizare nu a fost incheiat pentru ca nu a fost selectat niciun castigator pentru pachetul de actiuni, dar nici pentru creantele detinute de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului si Electrica la Oltchim, in valoare cumulata de 400 milioane de euro.

Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), organismul prin care s-a derulat privatizarea Oltchim, i-a cerut lui Diaconescu sa prezinte o dovada ca dispune de cele 45 milioane euro pe care s-a angajat sa le plateasca pentru actiuni.

Premierul Victor Ponta a declarat saptamana trecuta ca Dan Diaconescu are termen pana luni, 1 octombrie, sa plateasca pretul pe actiuni, caz in care acesti bani ar putea fi acordati Oltchim pentru functionarea combinatului., ca imprumut de salvgardare pentru maximum sase luni, pana la transferul actiunilor.

Ponta a precizat atunci ca Guvernul este pregatit sa numeasca un nou management la Oltchim si sa dispuna administrarea speciala a combinatului daca Dan Diaconescu nu achita pana luni pretul pe actiuni, iar in maximum sase luni va relua procesul de privatizare cu un investitor strategic.

Prim-ministrul a declarat saptamana trecuta ca informatia conform careia Dan Diaconescu ar dispune de 46 milioane euro intr-o banca din Olanda, prezentata joi dintr-un document, este falsa, iar acesta nu a depus pana in prezent vreo dovada ca are banii pentru Oltchim.