Situatia economica incerta din zona euro, pe fondul crizei datoriilor de stat, afecteaza perspectivele de crestere economica ale Romaniei pe canalul exporturilor, se arata intr-o analiza Moody's. 

Absorbtia mai rapida a fondurilor europene si cresterea implicita a investitiilor interne ar trebui sa compenseze insa pentru scaderea exporturilor, mentinand cresterea economica peste pragul de 2% in 2012, dupa un avans estimat la 2,1% anul trecut. 

Inflatia, care a atins in septembrie si noiembrie doua noi minime dupa 1990, la aproximativ 3,4%, a scazut la 3% in decembrie, estimeaza Moody's, si urmeaza sa se mentina la acelasi nivel si la sfarsitul acestui an, informeaza Mediafax.

Odata cu relaxarea presiunilor inflationiste, BNR va relaxa conditiile de politica monetara, intentie subliniata si de reducerea recenta a dobanzii cheie.

Banca centrala a coborat joi dobanda de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, la 5,75%, dupa o decizie similara in noiembrie. 

Ce inseamna reducerea dobanzii cheie de catre BNR si cat va influenta ratele la creditele personale

Moody's atribuie Romaniei ratingul Baa3, cu perspectiva stabila, sprijinit de nivelul relativ redus al datoriei de stat fata de PIB, accesul la finantare externa si perspectiva promitatoare de crestere economica pe termen mediu, care compenseaza pentru veniturile reduse ale populatiei fata de alte tari din regiune, deficitul mare al balantei dintre economii si investitii, presiunile fiscale persistente si performantelor proaste ale investitiilor publice si companiilor de stat. 

Premierul Emil Boc a declarat, miercuri, ca Romania a inregistrat anul trecut o crestere economica de aproape 2% si s-a incadrat in tinta deficitului bugetar de maximum 4,4% din PIB, iar unul dintre principalele obiective pentru acest an este atragerea a circa 7 miliarde euro fonduri europene, reprezentand o rata de absorbtie de 20%. 

La cea mai recenta evaluare a acordului cu FMI, autoritatile romane si institutiile financiare internationale au mentinut prognoza de crestere economica de 1,5% pentru 2011, dar au redus semnificativ estimarea pentru acest an, la circa 2%.