Premierul Ungariei, Orban Viktor, a vorbit, sambata, la Universitatea de Vara "Tusvanyos", despre reinnoirea Ungariei si a Europei Centrale, facand si o analiza a situatiei economice de pe continent, potrivit Mediafax.

"Niste economisti reputati, intr-un mod dramatic, brutal, au formulat foarte clar opinia despre ceea ce se intampla in Europa. Daca liderii europeni nu vor lua decizii clare, implementate imediat, atunci tarile europene vor deveni niste lunatici care umbla dintr-un loc intr-altul, fara rost", a spus Orban.

In opinia premierului ungar, "criza este mai prelungita si mai profunda decat se vede".

El a afirmat ca doar Europa si SUA se confrunta cu aceasta problema, pe cand statele din Asia, America de Sud sau chiar unele state din Africa "au pasit pe o cale a dezvoltarii", iar una dintre cauze este ca Europa traieste inca in umbra celui de-al doilea Razboi Mondial.

"Multe tari europene traiesc inca in umbra celui de-al doilea Razboi Mondial, elitele europene inca mai cred ca nationalismul a fost ideologia care a daramat Europa si a sfarsit perioada glorioasa a acesteia. Eu zic ca nu neaparat nationalismul a fost ideologia care a stat la baza acelui rau, ci ideologia care a spus ca totul trebuie schimbat radical. UE a devenit in ziua de azi un program, un sistem care nu mai poate fi criticat, e canonizat. Eu cred ca, in timp, odata cu cresterea nivelului de trai, s-a pierdut spiritul european al Comunitatii Europene", a precizat Orban.

Premierul ungar a spus ca pretul lipsei de de clarviziune trebuie platit pentru "a avea o renastere europeana" si ca in spatele oricarei dezvoltari economice trebuie sa existe o performanta bazata pe munca.

El a adaugat ca in spatele crizei actuale se afla si conflictele americane si europene si ca Rusia si Europa trebuie sa gaseasca modalitati de colaborare.

"Ceea ce este important pentru noi e inevitabil o colaboare intre Europa si Rusia, dar Europa Centrala ar trebui sa iasa invingatoare si sa nu fie perdanta colaborarii. Aceasta cale comuna trebuie sa o gasim si ne va duce spre o Europa de succes", a mai spus primul-ministru al Ungariei.

Ungurii, socati de declaratiile premierului. Discursul lui Viktor Orban, care a starnit controverse la Budapesta