"L-am invitat la Cotroceni, am semnat decretul si ii incredintez misiunea de a forma noul Cabinet", a spus Basescu.

Seful statului a mentionat ca astazi nu s-a intamplat nimic dramatic pentru Romania, procesul democratic, in Parlament, proband ca Guvernul Ungureanu nu mai avea majoritate parlamentara.

"Ca atare, conform acelorasi principii democratice care ne valideaza majoritatile numai in Parlament, optiunea catre domnul Vitoc Ponta a fost cu atat mai legitima", a mai spus presedintele Basescu.

“Nu exista motive de panica pe piete”

Presedintele Traian Basescu a sustinut ca "nu exista motive de panica pe piete", precizand ca Romania are o rezerva consistenta la Ministerul Finantelor, cu care "poate face fata oricaror evenimente".

"Nu exista motive de panica pe piete. (...) Romania are o rezerva consistenta la Ministerul Finantelor cu care poate face fata oricaror evenimente", a afirmat seful statului.

Presedintele a precizat ca este vorba despre un fond de rezerva de 5 miliarde de euro. Traian Basescu a mentionat ca mai este si un program de a imprumut pentru inca un miliard de euro de la Banca Mondiala pe termen lung.

Cine este noul premier al Romaniei?

Victor Ponta, social-democratul care a intrat in partid pe vremea lui Adrian Nastase pentru a-si capata, in scurt timp, porecla "micul Titulescu", a fost procuror, secretar de stat, ministru, parlamentar, iar din 2010 este presedinte al PSD, potrivit Mediafax.

Ponta a fost nominalizat vineri seara de presedintele Traian Basescu sa formeze noul Guvern. De altfel, seful statului a spus recent ca, dupa demisia lui Emil Boc din functia de premier, i-a mai oferit liderului PSD mandatul de prim-ministru, insa a fost refuzat de USL. Ponta a replicat atunci ca "a fost o chestie neserioasa".

Victor-Viorel Ponta s-a nascut la 20 septembrie 1972, in Bucuresti, are doi copii si se afla la a doua casatorie.

Ponta este casatorit cu eurodeputatul PSD Daciana Sarbu, fiica social-democratului Ilie Sarbu, vicepresedinte al PSD si ministru al Agriculturii in Guvernele Nastase si Boc.

In 1995 devine absolvent al Facultatii de Drept a Universitatii din Bucuresti. Opt ani mai tarziu devine doctor in Drept Penal International.

Din 1995 pana in 1998, Ponta a fost procuror in cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Sector 1, iar din 1998 pana in 2001 procuror in cadrul Parchetului de pe langa Curtea Suprema de Justitie - Sectia de Anticoruptie, Urmarire Penala si Criminalistica.

Din octombrie 2002 a fost lector universitar la catedra de Drept Penal a Universitatii Romano-Americane, iar din martie 2007 - conferentiar universitar la aceeasi universitate.

Victor Ponta a fost secretar de stat, seful Corpului de Control al Guvernului, in perioada 2001-2004, cand premier era Adrian Nastase.

In noiembrie 2002, este ales presedinte al Tineretului Social Democrat, ocazie cu care Adrian Nastase remarca faptul ca poaspatul lider seamana din profil cu Nicolae Titulescu si devine astfel "micul Titulescu".

El a fost in 2004 ministru delegat pentru Controlul implementarii programelor cu finantare internationala si urmarirea aplicarii Acquisului Comunitar.

Ponta a fost, in legislatura 2004-2008, deputat PSD de Gorj.

De asemenea, din septembrie 2006, Ponta a fost vicepresedinte al Biroului Permanent din Camera Deputatilor. Se remarca in conflictele directe cu ministrul Justitiei, Monica Macovei, legate de modul de numire a magistratilor.

Ponta a obtinut un nou mandat parlamentar la alegerile din 30 noiembrie 2008. In timpul guvernului PDL-PSD, a fost ministru-delegat pentru relatia cu Parlamentul.

Si-a anuntat candidatura la sefia PSD cu mai putin de o saptamana inainte de Congresul din 20 februarie 2010 si a castigat competitia in fata lui Mircea Geoana.

Actualul presedinte al PSD este cunoscut si pentru pasiunea pentru baschet si raliuri. In 1989 a fost Campion National de Juniori la Baschet, la Steaua Bucuresti, iar in 2008 - Campion National de Raliuri, la Cupa Dacia Ursus, in echipaj cu Edwin Keleti.