"Sunt profund preocupat de recentele evolutii privind procesul de validare a referendumului de catre Curtea Constitutionala", afirma Jose Manuel Barroso in scrisoarea adresata premierului Ponta.

"Este esential ca Guvernul Romaniei sa raspunda fara intarziere solicitarii Curtii Constitutionale de transmitere a listelor electorale, pentru ca instanta sa ia cat mai curand posibil decizia finala privind referendumul. In acest context, este de o importanta capitala ca instanta constitutionala sa fie lasata sa isi clarifice pozitia, daca acest lucru va fi necesar, iar toate celelalte parti trebuie sa se abtina sa faca propriile interpretari", adauga Barroso.

"As vrea sa exprim ingrijorarile Comisiei Europene in legatura cu acuzatiile care ne-au fost semnalate privind presiuni si intimidari la adresa judecatorilor Curtii Constitutionale. Am incredere ca dumneavoastra si Guvernul dumneavoastra veti lua, in interesul Romaniei si cetatenilor ei, deciziile necesare pentru implementarea angajamentelor asumate. Aplicarea deplina si riguroasa a tuturor recomandarilor stabilite in raportul din 18 iulie este esentiala pentru credibilitatea Romaniei si pentru stabilitatea economica si financiara", precizeaza Barroso in scrisoarea adresata premierului Ponta.

"Prin intermediul dumneavoastra, fac apel la toate fortele politice din Romania, de la guvernare si din opozitie, sa actioneze cu responsabilitate si retinere si sa se concentreze pe nevoia urgenta de restabilire a stabilitatii. Uniunea Europeana va continua sa monitorizeze situatia indeaproape si va acorda o atentie speciala evolutiilor politice post-referendum in raportul MCV care va fi elaborat pana la sfarsitul acestui an", incheie presedintele CE.

De cealalta parte, Guvernul isi reafirma angajamentul de a da curs intocmai si la timp tuturor cererilor Curtii Constitutionale si partenerilor europeni, dar remarca faptul ca CE nu are informatii complete privind transmiterea listelor electorale, aflate la BEC.

Executivul apreciaza totodata ca este foarte posibil ca presedintele CE, Joe Barroso, sa nu fi fost informat de existenta unui termen de raspuns fixat chiar de Curtea Constitutionala.

In comunicatul transmis, Guvernul arata ca a luat act de scrisoarea transmisa de Barroso si remarca mesajul echilibrat "adresat de fapt tuturor actorilor politici din Romania", apreciind ca este pentru prima data cand Comisia Europeana observa in mod oficial ca Traian Basescu si PDL pot fi facuti raspunzatori pentru presiuni la adresa Curtii Constitutionale.

"In ceea ce priveste masurile privind transmiterea listelor electorale catre Curtea Constitutionala, este evident ca informatiile de care dispune Comisia Europeana pe acest subiect sunt incomplete. Listele solicitate de Curte, la care se face referire, sunt in responsabilitatea Biroului Electoral Central, iar verificarea lor se face in termenul stabilit de Curtea Constitutionala. Subliniem ca exista un termen fixat prin decizie a Curtii (31 august a.c.) pentru a primi listele si nu exista niciun indiciu care sa infirme dorinta de incadrare in acest termen. Este foarte posibil ca presedintele Barroso sa nu fi fost informat de existenta unui termen de raspuns fixat chiar de Curtea Constitutionala", transmite Guvernul.