"Multumesc prietenilor din Romania care au organizat acest congres la Bucuresti, un mesaj este foarte clar: Uniunea Europeana este foarte importanta pentru Romania, iar Romania este foarte importanta pentru UE", a spus Jose Manuel Barroso, in discursul sau de la Congresul PPE, citat de Mediafax.

"Inegalitatea intre tarile UE nu este sustenabila"

Presedintele Comisiei Europene a afirmat totodata ca inegalitatea intre tarile UE nu este sustenabila, el subliniind ca integrarea europeana este, potrivit Tratatului UE, "un proces de convergenta".

"Suntem pe calea cea buna pentru crearea unei Uniuni mai puternice intre popoarele noastre? Contribuim cu totii? Raspunsul este ca da, dar... Da, facem progrese, dar nu suficiente. Aceasta est analiza deosebit de sincera a situatiei din Europa. Nu putem ignora ca exista tendinte serioase privind lipsa de convergenta in tarile noastre si care alimenteaza dezbaterea populista care vizeaza de fapt sfarsitul acestui minunat proiect european", a spus Barroso in discursul sau.

Acesta a dat exemple in acest sens divergentele existente intre statele din zonei euro si statele din afara acesteia, noii membri ai UE. "Da, avem nevoie de o integrare mai mare in sona euro, dar acest proiect trebuie sa fie o modalitate pentru o mai buna integrare, nu de a creea noi ziduri in Europa. Nu mai avem nevoie de ziduri", a declarat oficialul european.

Presedintele CE a cerut solidaritate si in ceea ce priveste decizia legata de cadrul financiar UE pentru perioada 2014-2020. "Luna viitoare trebuie sa luam niste decizii pentru cadrul bugetar pentru urmatorii sapte ani. Daca ne dorim crestere, si toti liderii din UE spun ca isi doresc crestere, atunci trebuie sa sustinem cel mai important instrument pentru a sustine investitiile si cresterea, adica bugetul nostru european (...) Avem acum prietenii politicii de coeziune si prieteni ai principiului imbunatatirii cheltuielilor (better spending, n.r.), adica cheltuielile sa fie reduse. Noi avem nevoie sa formam o coalitie pentru crestere, asta le spun ambelor tabere", a sustinut Barroso.

Oficialul a tinut sa atraga atentia ca nu trebuie revenit la cresterea economica artificiala dinainte de criza economica. "Cresterea din trecut nu era durabila, era alimentata de credite artificiale sau cheltuieli publice iresponsabile. De aceea ne confruntam azi cu probleme care necesita un raspuns, inclusiv in zona euro", a spus presedintele CE.

De asemenea, el a amintit de necesitatea ca statele UE sa ia decizii asupra mai multor propuneri ale Comisiei Europene care pot aduce solutii pentru cresterea ecomica responsabila si asigurarea resurselor financiare necesare, inclusiv cea privind instituirea taxei pe tranzactiile financiare.