In privinta scrisorii presedintelui francez Nicolas Sarkozy si a cancelarului german Angela Merkel, prin care i se cere sa prezideze zona euro, Van Rompuy a aratat ca exercita deja acest rol, dar ca oficializarea acestuia revine viitorului summit al liderilor din regiune.

"Nu exista nicio perspectiva de crestere economica negativa. Ritmul ar putea fi ceva mai lent decat asteptarile, dar nu anticipam crestere economica negativa, recesiune", a adaugat oficialul.

In privinta presedintiei zonei euro, Van Rompuy a subliniat ca a condus deja patru summit-uri ale ministrilor din regiune, in 2010 si 2011. "Cancelarul Merkel si presedintele Sarkozy au propus ca prezidez aceste reuniuni in mod regulat, dar fac deja acest lucru", a spus el, adaugand ca la summit-ul zonei euro din octombrie va fi stabilita noua arhitectura institutionala a guvernantei economice a zonei euro.

Van Rompuy a facut aceste declaratii in conditiile unui declin abrupt al burselor internationale, in urma unor date economice sub asteptari din Statele Unite.

Citeste si

Marirea si decaderea euro. Cum s-a ajuns la criza datoriilor suverane si ce sanse are moneda unica sa-i reziste

Omul din spatele succesului Android. Seful care si-a impartit bonusul de cateva milioane de dolari cu angajatii