Fata de luna anterioara, preturile au fost cu 0,35% mai mici, in conditiile in care alimentele s-au ieftinit cu 1,4%, iar preturile la marfurile nealimentare au ramas aproape neschimbate. La servicii s-a inregistrat o crestere de 0,83%.

In categoria marfurilor alimentare, cea mai mare reducere de preturi a fost raportata la fructele proaspete, care s-au ieftinit cu peste 17% fata de luna anterioara.

Alte reduceri importante au mai avut loc la cartofi, cu 11,5%, dar si la alte legume si conserve de legume, unde preturile au coborat cu 10,6%.

La polul opus, o crestere importanta de preturi a avut loc la oua, care s-au scumpit cu 5,2% fata de luna precedenta.
Preturile la marfurile nealimentare, printre care confectii, incaltaminte, tutun tigari, dar si energie electrica si gaze, au ramas aproape neschimbate fata de luna anterioara.

Serviciile s-au scumpit in principal pentru transportul feroviar, cu 10,2%, apa, canal, salubritate cu 3,78%, dar si pentru transportul urban si interurban cu 1,29% si, respectiv, 1,23%.

De la inceputul anului, cele mai mari cresteri de preturile au fost inregistrate de marfurile nealimentare, care s-au scumpit cu 3,33%, urmate de cele pentru servicii, cu 1,95%. La alimente, cresterea de preturi a fost mult mai mica, de 0,44%.

Economistul sef al BNR, Valentin Lazea a afirmat sambata ca Romania are o sansa istorica, de a reduce inflatia la niveluri de sub 3% in urmatorii ani, scenariu posibil daca politica monetara a BNR va fi sprijinita "in mod ferm" de politicile fiscale si salariale.

Banca Nationala a Romaniei tinteste pentru acest an o inflatie de 2-4%, dar are o prognoza usor mai ridicata, de 4,6%.

Citeste si:

La ce branduri de bere au renuntat americanii si de ce

Programul de stimulare a tinerilor a creat peste 1.500 de locuri de munca. Statul a dublat bugetul initial pentru a face fata solicitarilor