Cancelarul Germaniei declara dimineata ca va sustine acordarea unui ajutor pentru greci dar numai sub forma de impurmuturi bilaterale, in combinatie cu interventia FMI. Si asta, in ultima instanta!

In schimb, Franta a insistat mereu pentru o solutie exclusiv europeana estimind ca implicarea "pompierului financiar international" echivaleaza cu o recunoastere a neputintei zonei euro de a-si regla probemele.

Prevestind dezbateri furtunoase pentru aceasta seara, Angela Merkel le-a aruncat sageti francezilor.
"Este absurd ca economia puternic competitiva a Germaniei sa fie facuta tap ispasitor pentru problemele actuale", spune Angela Merkel, cancelar al Germaniei.

Pe de alta parte, doamna Merkel a venit la Bruxelles cu ideea fixa de a obtine inasprirea disciplinei bugetare. Cu alte cuvinte, pledeaza pentru modificarea Tratatelor care sa permita sanctionarea ori chiar excluderea din zona euro a statelor care isi fac de cap.

Toate aceste disensiuni precum si amendarea Portugaliei de catre agentia de rating Fitch au provocat caderea ratei de schimb pentru euro. Moneda unica s-a prabusit sub pragul de 1,33 la un dolar, pentru prima oara in ultimele 10 luni.
Lucru care, de altfel, nu-i intristeaza din cale-afara pe britanicii, deloc iubitori de euro.

" Proiectul euro nu merge, esueaza rapid. Deja i-am vazut pe nemti declarindu-se nemultumiti. N-ar trebui sa le dam cuvintul si grecilor sa vedem ce au de zis? Grecia e problema la ordinea zilei, dar vor urma Spania, Portugalia, Italia si asa mai departe", a declarat John Bufton, europarlamentar britanic.
Un pronostic grav si din pacate deloc fantezist.