Performantele exporturilor in 2011 urmeaza sa se reflecte anul viitor in cererea interna. Cea externa va continua sa reprezinte un factor de sprijin, insa mai putin solid din cauza conditiilor economice tot mai dificile din Europa si din alte parti ale lumii, se arata in Prognoza Economica de toamna a CE. 

Populatia si companiile vor continua sa-si ajusteze situatia financiara in prima jumatate a anului viitor, insa angajarile anticipate si scaderea inflatiei ar trebui sa sustina venitul discretionar real, considera Comisia. Astfel, consumul privat se va revigora in a doua jumatate a anului viitor. 

Pe de alta parte, consumul guvernamental nu va avea o contributie semnificativa la cresterea economica din 2012, afectat de consolidarea fiscala si de reducerea numarului angajatilor din sectorul public, se spune in raport, potrivit Mediafax.

Investitiile ar trebui sa reprezinte un factor important de crestere anul viitor, deoarece Romania are nevoie de modernizarea infrastructurii, inclusiv prin cofinantari din fonduri structurale UE.  De altfel, rata foarte redusa de absorbtie a fondurilor europene, de 3,7% la finele lunii septembrie, semnaleaza un potential foarte ridicat de crestere a investitiilor publice, noteaza CE. 

Investitiile private urmeaza insa sa fie ceva mai slabe, din cauza incertitudinilor generate de alegerile de anul viitor si de efectele intarziate ale turbulentelor de pe pietele financiare internationale din acest an. 

In pofida crizei care zguduie zona euro, CE estimeaza ca activitatea de pe piata de credit va reveni "modest" in 2012, bancile din Romania continuand sa-si "repare" bilanturile dupa o perioada indelungata de deteriorare a calitatii activelor.  Astfel, CE prognozeaza o crestere economica de 2,1% in Romania anul viitor, sprijinita de un avans de 1,9% al consumului privat. Consumul public ar urma sa urce cu 1,5%, exporturile cu 4,3%, iar importurile cu 4,5%. 

Rata somajului urmeaza sa scada la 7,2%, iar compensatia medie pe cap de angajat ar trebui sa urce cu 6,4%.  Rata inflatiei este prevazuta la 3,4%.

Comisia Europeana estimeaza scaderea deficitului bugetar la 3,7% din PIB anul viitor, pe standardele ESA, de la un nivel prognozat de 4,9% din PIB in acest an, in conditiile continuarii politicilor de austeritate, potrivit prognozei economice de toamna a executivului european. 

"Proiectiile actuale presupun continuarea moderatiei in privinta cheltuielilor publice, in particular in ceea ce priveste subventiile, precum si economii suplimentare generate de reformele implementate in prezent, ca introducerea ajutoarelor sociale acordate in functie de venituri, reducerea numarului de programe de asistenta sociala si continuarea implementarii reformei pensiilor", se spune in raport. 

Estimarile CE presupun ca politicile guvernului nu vor fi modificate, iar prognoza nu include vreo posibila masura care ar putea fi inclusa in bugetul pentru 2012. 

Totodata, Comisia nu a luat in calcul "masuri discretionare" in privinta proiectiilor de venituri pentru anul viitor. 

"In particular, nu sunt asteptate modificari ale principalelor taxe in 2012", se spune in prognoza. 

CE estimeaza ca deficitul bugetar va scadea la 2,9% din PIB in 2013, datorita reducerii ponderii cheltuielilor totale in PIB, cat si unei cresterii usoare a ponderii veniturilor totale in PIB.