Diferentele dintre Statele Unite si Europa in privinta abordarii crizelor se vad de la distanta. Americanii sunt foarte pragmatici si iau decizii extrem de rapid, fara sa aiba mustrari de constiinta sau sa-si puna intrebari existentiale. Daca a trebuit sa isi salveze bancile sau marile corporatii cu banii contribuabililor, au facut-o imediat.

De cealalta parte, Europa inca incearca sa gaseasca solutii pentru a salva "euro", bancile si propriile state. Diferentele dintre cele doua parti s-au vazut pregnant vineri seara la BNR, unde doi lideri influenti in marile cancelarii ale lumii si in birourile marilor banci au stat la aceeasi masa la dezbaterea "Uniunea Europeana dupa criza datoriilor".

Vicontele Etienne Davignon, presedintele uneia dintre cele mai influente institutii de dezbateri si lobby din lume, Grupul Bilderberg, a sustinut in aproape doua ore si jumatate de discutii ca trebuie gasita o solutie pentru Europa. Dar cu exceptia faptului ca bancile trebuie recapitalizate, iar criza datoriilor suverane nu trebuie lasata sa se extinda si la nivelul altor state, nu a venit cu nimic nou. Discursul lui s-a bazat pe apelul la necesitatea de a avea o Uniune Europeana, o moneda comuna si autoritati fiscale comune.

"Tot ce exista acum ca institutii sunt suficient de puternice si pentru viitor. Dar guvernele care ies din reguli trebuie penalizate, iar asta nu s-a intamplat pana acum."

Pentru un european filozofia crearii Uniunii Europene si a euro este o buna tema de dezbatere. Pentru Richard Haass, presedintele Consiliului de Relatii Externe, un alt grup puternic de lobby la nivel mondial, aceste dezbateri sunt bune, dar nu rezolva problema. Iar daca banii nu se pun jos (liderii europeni trebuie sa gaseasca mai multe sute de miliarde de euro), atunci situatia poate scapa de sub control si va fi rau pentru toata lumea. De asemenea, discursul lui s-a axat pe necesitatea de a avea crestere economica si locuri de munca pentru ca daca nu exista aceste lucruri, "nu avem celelalte".

Citeste continuarea pe www.zf.ro