In aprilie 2012, fata de Luna anterioara, preturile marfurilor alimentare au scazut cu 0,1%, iar preturile marfurilor nealimentare si tarifele serviciilor au crescut cu 0,2%, informeaza Mediafax.

Dintre alimente de departe cea mai mare crestere a fost inregistrata la oua, de peste 16%. Cartofii s-au ieftinit cu 3,6%, in cazul celorlalte alimente care au inregistrat scaderi preturile fiind mai mici cu sub 1%.

Cresterea medie a preturilor pe total in ultimele 12 luni (mai 2011 - aprilie 2012) fata de precedentele 12 luni (mai 2010 - aprilie 2011), determinata pe baza IPC, este de 4%, iar cea determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) este de 4,1%, se arata intr-un comunicat al INS.

Membrii Asociatiei Analistilor Financiar - Bancari din Romania au apreciat, in cadrul unui sondaj intern, ca inflatia anuala va cobori dupa primele patru luni la 2,2%. Estimarile au variat intre 2% si 2,5%.

Rata anuala a inflatiei a scazut in martie la 2,4%, un nou minim istoric la acea data, cresterea preturilor de consum fata de februarie fiind de 0,42%.

Banca Nationala a Romaniei a ridicat in februarie prognoza de inflatie pentru acest an, de la 3% la 3,2%, din cauza efectului de baza.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat marti ca prognoza privind inflatia din acest an ramane la 3,2% si ca majorarile salariale din sectorul public vor avea un impact marginal, de 0,2-0,3%, asupra inflatiei.