In conditiile in care piata autohtona cumpara tot mai putine tigari din cauza preturilor in crestere, 35% din productia acestei fabrici din Bucuresti merge catre export.

"Noi ne-am inceput activitatea in Romania importand tigarete din Germania. Acum exportam de la Bucuresti, inclusiv in Germania", spune Gilda Lazar, director comunicare JTI Romania

La Iasi, un producator de vinuri are aceeasi destinatie.

"Ceea ce-si doresc dumnealor e un produs creat special pt ei. Ca sa va faceti o idee, un butoi ca asta are 10.000 de litri. Pentru Germania exportam undeva la 10 butoaie de genul asta", explica Ionut Stoian director executiv Bucium Iasi.

Aproape 20% din exporturtile Romaniei sunt cumparate de cea mai importanta economie a Europei. Intra aici cei care vand masini dar si fabricile de textile si incaltaminte.

"Este rezultatul costurilor mai mici de productie din Romania. Si ca atare, produsele pe care le realizeaza in Romania prin dislocarea produselor din Germania se duc in special catre piata lor", precizeaza Mihai Ionescu, presedinte al Asociatiei Exportatorilor si Importatorilor din Romania.

Adica, investitiile facute de germani aici se intorc tot la ei.

Dupa Germania, principalele tari in care ajung marfurile noastre sunt Italia, Franta si Turcia.