O femeie din Barcelona a sesizat aceasta oportunitate de afaceri si acum are o multime de clienti din randul parintilor. Insa, in aceasta tara, pana si cel mai promitator bussines risca sa fie doborat de problemele economice.

"Mosoarele" unei noi industrii functioneaza intr-un mic atelier. Insa nu totul merge struna pentru aceasta intreprinzatoare, care s-a lansat in afaceri cu scutece reutilizabile.

"Pentru noi, recesiunea e principalul avantaj, fiindca produsele noastre inseamna economii pentru parinti. La primul copil, pentru care ar fi cumparat scutece de unica folosinta, economisesc 900 de euro" , spune Montse Munoz.

'Iata o mica afacere originala, care sfideaza recesiunea. Se dezvolta pentru ca a gasit o nisa in piata. O masina de cusut aici si iata "imperiul", comenteaza  Richard Quest, realizator CNN.

"Da, trei masini de cusut, asta-i tot, n-ai nevoie de mai mult", confirma Munoz.

Si chiar la mana a doua. Pentru ca in Spania bancile nu se grabesc sa-i ajute pe micii intreprinzatori.

"La fiecare 1 euro imprumutat de banca, trebuie sa investesti 2 euro in afacere si sa garantezi cu 5 euro de acasa", explica Montse Munoz.

Micii intreprinzatori nu doar ca obtin greu finantare, sunt sufocati si de taxe.

"Costul muncii e ridicat nu din cauza salariilor, pentru ca in Spania salariile nu sunt atat de mari, ci din cauza taxelor. Pentru fiecare 100 de euro platiti unui angajat, trebuie sa dai la stat 40 sau 50",a mai spus Munoz.
 
Afacerea cu scutece reutilizabile poate supravietui in perioada de criza. Dar, ca sa se dezvolte, ca orice afacere, are nevoie de stabilitatea climatului economic. Iar in Spania de azi, mentinerea regulilor pare doar un vis indepartat.