FMI a mentinut pentru Romania estimarile de 0,9% pentru anul in curs si 2,5% pentru anul urmator. Fondul se asteapta ca economia Poloniei sa urce cu 2,4% in 2012 si cu 2,1% in 2013, se arata in raportul Perspective Economice Globale 2012, citat de Mediafax.

Romania a inregistrat ultima crestere mai mare decat Polonia in 2008, anul acutizarii crizei financiare la nivel global, cand economia a avansat cu 7,3%, fata de 5,1% in cazul polonezilor. 

Pentru Romania au urmat doi ani de contractie, timp in care Polonia s-a mentinut pe crestere. Anul trecut, cand Romania a avut un avans economic de 2,5%, Polonia a crescut cu 4,3%. 

Faptul ca Romania ar putea depasi Polonia se datoreaza in mare masura incetinirii economiei poloneze din cauza crizei datoriilor din zona euro si a masurilor de control al cheltuielilor necesare pentru reducerea deficitului bugetar sub 3% anul urmator, conform cerintelor UE. 

La nivelul Europei, FMI se asteapta la un avans foarte redus, de numai 0,1% in acest an, cu o contractie de 0,4% in zona euro, ca urmare a efectelor crizei datoriilor suverane. Anul urmator, economia europeana ar urma sa creasca cu 0,8%, iar cea a uniunii monetare cu 0,2%. 

"Presiunea financiara de la periferia zonei euro s-a amplificat. Recesiunea din majoritatea tarilor de la periferie afecteaza alte economii din regiune, avand in vedere legaturile comerciale si financiare puternice. Cresterea robusta din Rusia a compensat partial, pentru statele Europei emergente, cererea mai slaba din zona euro", se arata in raportul FMI. 

Europa emergenta, categorie in care FMI include si Romania, a fost afectata puternic in ultimul an de criza din zona euro, inclusiv prin dezintermedierea financiara derulata de mari banci si prin declinul intrarilor de capital. Cresterea creditarii a incetinit puternic, la fel ca schimburile comerciale cu tarile uniunii monetare si avansul PIB.

Romania are in derulare, de la 31 martie 2011, un acord de tip preventiv cu FMI in valoare de 3,1 miliarde DST - drepturi speciale de tragere (3,5 miliarde euro), completat de o intelegere similara cu Comisia Europeana pentru foduri disponibile de 1,4 miliarde euro, transele putand fi trase de autoritatile romane doar daca este necesar.  Board-ul FMI a aprobat, la sfarsitul lunii septembrie, cea de-a sasea revizuire a acordului preventiv cu Romania, disponibilizand a saptea transa, in valoare de 430 milioane DST - drepturi speciale de tragere (513 milioane euro), din suma totala de 3,5 miliarde euro. Astfel, suma totala pusa la dispozitia Romaniei pana in prezent de la inceputul acordului cu FMI este de 3,2 miliarde euro.  In cursul lunii septembrie, Romania si Banca Mondiala au incheiat un acord de imprumut in valoare de 1 miliard euro de la Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare, pe o perioada de 12 ani, cu optiunea de amanare a tragerii.